Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Diviakoch si uctili pamiatku hrdinu SNP, podporučíka letectva Tomáša Motyčku

Autor: V Diviakoch si uctili pamiatku hrdinu SNP, podporučíka letectva Tomáša Motyčku
Foto: V Diviakoch si uctili pamiatku hrdinu SNP, podporučíka letectva Tomáša Motyčku
Uverejnené: 30. október 2014

V Diviakoch 25. septembra 2014 slávnostne odhalili pamätnú tabuľu venovanú stíhaciemu pilotovi Tomášovi  Motyčkovi pri príležitosti 70. výročia jeho tragického úmrtia. Podporučík Motyčka zahynul v Diviakoch počas Slovenského národného povstania následkom streľby nemeckej protilietadlovej paľby dňa 15.10.1944.

Na pomoc Slovenskému národnému povstaniu priletel dňa 17.9.1944 zo Sovietskeho zväzu 1. československý samostatný stíhací letecký pluk pod velením škpt. Františka Fajtla, DFC. V tento deň lietadlá pluku pristáli na poľnom letisku Zolná. Príslušníci pluku chránili vzdušný priestor nad povstaleckým územím, podporovali vlastné pozemné jednotky, ničili statické i pohyblivé pozemné ciele a živú silu nepriateľa na všetkých úsekoch povstaleckého frontu. Jadro lietajúceho personálu 1. československého samostatného stíhacieho leteckého pluku tvorili skúsení stíhači, bývalí príslušníci československých stíhacích perutí v Britskom kráľovskom letectve RAF vo Veľkej Británii. Jedným z týchto ostrieľaných stíhačov bol aj ppor. Tomáš Motyčka.

 

Po rozbití ČSR ako jeden z prvých uniká do Poľska, aby sa postavil tvárou v tvár nemeckému agresorovi. Tam unikol len o vlások smrti. Nedostatok lietadiel a ďalšej výzbroje donucuje čat. Tomáša Motyčku a aj ďalších čs. letcov ustupovať z Poľska na územie dnešnej Ukrajiny. Na tomto území je Tomáš Motyčka zajatý vojakmi Červenej armády. Po ročnej internácii v Sovietskom zväze je spolu so skupinou československých letcov zaradený k transportu do Veľkej Británie, kde sa už sformovali československé letecké jednotky v rámci Britského kráľovského letectva - RAF. Po viac ako polročnej plavbe loďou "Reina el Pacifico" (Kráľovná Pacifiku) zo Sovietskeho zväzu, okolo Indie a celej Afriky, stal na pôdu Veľkej Británie. Tu vstupuje do Britského kráľovského letectva - RAF, absolvuje preškolenie na legendárnu britskú stíhačku Spitfire a stáva sa príslušníkom československej 312. stíhacej perute. S touto jednotkou sa zúčastňoval sprievodov britských a amerických bombardérov, hliadok nad spojeneckými konvojmi, útokov na rôzne ciele v okupovanom Francúzsku, Belgicku a Holandsku, bojoval s nemeckými stíhačmi.

 

Koncom roku 1943 sa dobrovoľne prihlásil k službe v novovytváranom československom stíhacom pluku na pôde Sovietskeho zväzu. Po presune jednotky zo Sovietskeho zväzu na územie Slovenska plnil pluk náročné úlohy. V prvom rade išlo o ovládnutie vzdušného priestoru, čo by pre nemeckú Luftwaffe znamenalo znemožnenie bombardovania jadra povstaleckého územia na línii letisko Tri duby - Zvolen - Banská Bystrica - Brezno. Okrem stíhacích úloh sa museli piloti zhostiť aj funkcie jednotiek stíhacích bombardérov: podporovať vlastné pozemné jednotky, vyhľadávať a likvidovať pozemné nepriateľské ciele v členitom horskom teréne a v úzkych údoliach, čo vyžadovalo od stíhačov, aby siahli na dno svojho širokého registra individuálnej pilotnej techniky a taktiky. Na splnenie jednej takejto náročnej úlohy vydal rozkaz veliteľ 1. ČSSLP škpt. František Fajtl, DFC, pre dvojčlenný roj tvorený por. Rudolfom Borovcom a ppor. Tomášom Motyčkom, ktorý v pluku zastával funkciu zástupcu veliteľa druhej perute.

 

Úlohou roja bol prieskum nepriateľských pozemných obranných postavení v priestore Jalná - Sv. Kríž n/ Hronom (dnes Žiar n/Hronom) - Kremnica - Handlová – Banská Štiavnica - Diviaky. Počas tohto prieskumného letu por. Borovec úspešne zaútočil na nemecké vozidlá pri obci Ráztočno. V priestore obce Diviaky sa nepriateľské pozemné jednotky starostlivo maskovali. To prinútilo ppor. Tomáša Motyčku nízkym prízemným letom hľadať ohniská pozemného odporu. Počas tejto rekognoskácie terénu sa ppor. Motyčka vzdialil od lietadla por. Borovca, ktorý sa ho snažil bezvýsledne kontaktovať rádiom. Borovec naposledy zazrel Motyčkovu "Lavočku" La 5FN, č. 20 nad železničnou stanicou v Diviakoch. Následne ppor. Motyčka zaútočil na nemecké štábne vozidlo, ktoré po prvom útoku začalo okamžite horieť a Nemci sa snažili ukryť v priekopách pri ceste. Očití svedkovia po skončení vojny tvrdili, že jedna z Lavočiek lietala veľmi nízko a nálet niekoľkokrát opakovala a naraz sa zrútila. Lietadlo ppor. Motyčku sa zrútilo následkom streľby nemeckej protilietadlovej paľby a pilot v troskách lietadla zahynul.

 

Telo ppor. Tomáša Motyčku dali Nemci pochovať na mieste katastrofy. Po ústupe frontu, bol ppor. Motyčka pochovaný v obci Diviaky. Koncom roku 1945 boli jeho ostatky rodinou prevezené do rodných Nedakoníc na Moravskom Slovácku. Na hrdinstvo ppor. Tomáša Motyčku sa nezabudlo ani po roku 1989, kedy ho prezident ČSFR Václav Havel v roku 1991 povýšil do hodnosti plukovníka letectva in memoriam.

 

Autor: Radko Duda © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama