pondelok, 21 január 2013 23:03

Živočíchy regiónu Turiec - Srnec lesný. Doporučený

Ohodnotiť túto položku
(18 hlasov)
Živočíchy regiónu Turiec - Srnec lesný. Živočíchy regiónu Turiec - Srnec lesný.

Predstavujeme Vám prvú časť fotoseriálu v spolupráci s partnerským portálom Turiecfoto.sk. Vo Veľkej Fatre a Malej Fatre sa z fauny v hojnom počte vyskytuje Jeleň karpatský, Srnec lesný, Medveď hnedý, hniezdi tu Orol skalný, Orol krikľavý, Sokol sťahovavý a mnoho iných druhov živočíchov. Celkovo sa v regióne Turiec nachádza 43% plochy NP vo výmere 359,6 km2. Je to jedno z prvých veľkoplošných chránených území, vyhlásené v roku 1973. Národným parkom sa táto oblasť stala od 1.4.2002. Je tu zriadených 16 národných prírodných rezervácii, 2 chránené náleziská, 14 chránených prírodných výtvorov a 9 národných prírodných pamiatok.

Srnec lesný (Capreolus capreolus) je najmenším z čeľade jeleňovitých v Európe. Má veľmi útlu stavbu tela a štíhle vysoké nohy so štíhlym krkom. Samec dosahuje dĺžku až 135cm a váhu 25-32 kg. Samice sú oveľa slabšie a nenarastajú im parohy. Srnčia zver má v lete červenohnedú až hrdzavočervenú srsť. Srnčatá majú na sebe po narodení biele škvrny. V jeseni sa táto zver prefarbuje, dostáva dlhšiu a hustejšiu srsť sivej až tmavosivej farby. Neskoré prefarbovanie je príznakom choroby alebo celkovej telesnej slabosti. Srnce a srny sa správajú teritoriálne. Svoje územie si značkujú výlučkami pachových žliaz. Srnčia zver má tri pachové žľazy, medzi prstami zadných nôh, na zadných nohách a to na vonkajšej strane tesne pod členkom a medzi pučnicami. Srny vrhajú jedno až dve mláďatá. Asi po týždni už nasledujú matku a začínajú behať. Srnce sa dožívajú 10 až 17 rokov.

Turiecfoto.sk

Výskyt a rozšírenie: Srnec lesný je na Slovensku rozšírený po celom území od nížin Žitného ostrova až po lesnaté pásmo Vysokých Tatier. Patrí medzi autochtónnych zástupcov párnokopytníkov. Obľubuje lesnaté porasty prestúpené lúkami alebo poľami. Srnčia zver si vyhrabúva ležiská a srnec si stanovište označuje hrabaniskami. Je veľmi prispôsobivý a v poslednom čase sa celoročne zdržiava aj na otvorených priestranstvách Podunajskej nížiny.
Srny
httpv://www.youtube.com/watch?v=NPgdOAJsYOQ
Trus: V zime jednotlivé valčekovité až guľaté bobky. Letný trus často tvorí kašovitý bobkovitý zhluk.
Ochrana: U nás je srnec najpočetnejším kopytníkom a predstavuje najväčšie pôvodné lovné zviera, nie je chránený.
Potrava: Srnce v zime získavajú potravu rozhrabávaním snehu, hľadajú tak trávu a burinu. Cez leto vyhľadávajú byliny, trávy, kvety a rôzne výhonky drevín, obľubujú aj na poliach dorastajúce obilniny a rôzne plody.
Čo robiť pri vyrušení: Srnca sa netreba báť, keď ho vyrušíme môže začať varovne "békať, brechať aj pískať". Upozorňuje tak ostatných členov čriedy na možné nebezpečenstvo. U srnca častokrát zbadáme aj zaujatie, pribehne niekoľko metrov bližšie a hádže hlavou zo strany na stranu a nervózne dupe kopytami.  V zime je v našom regióne možné vidieť čriedy pasúce sa na poliach alebo len tak driemať v lese.

Varovné "brechanie" srnca
httpv://www.youtube.com/watch?v=Y8n_X4gVtAU

Kompletná galéria a iné zaujímavé fotografie na:

Turiecfoto.sk

Matej Bórik, MBA

Šéfredaktor Turiec Online | Facebookblog SME, LinkedIn