Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Biele Karpaty – Kráľovstvo strážené Vršatcom

Autor: Biele Karpaty – Kráľovstvo strážené Vršatcom
Foto: Biele Karpaty – Kráľovstvo strážené Vršatcom

Kraj v objatí Bielych Karpát je nádherný, ale v mysliach verejnosti trochu pozabudnutý. Jeho krásy približuje a do nášho povedomia prinavracia dokument Jakuba Cíbika Biele Karpaty Kráľovstvo strážené Vršatcom. V Slovenskom národnom múzeu v Martine (Malá Hora 2) ho môžete vidieť 12. novembra 2014 o 15.00 hod. 

Dokumentárny film postupne približuje typické zložky bielokarpatskej krajiny – ľudské sídla, vodné toky, kvetnaté lúky a pasienky, polia, skalné bralá, lesy a ovocné sady. Prostredníctvom pútavých záberov a komentára sa verejnosť dozvie mnoho informácií o ich cenných obyvateľoch, ale aj súčasných problémoch, vhodných i nevhodných spôsoboch starostlivosti.

 

Kraj ležiaci na slovensko-moravskom pomedzí bol oddávna obhospodarovaný človekom. Pretváral ho k svojmu obrazu až do dnešnej podoby. Vďaka prístupu našich predkov tu vznikli druhovo veľmi pestré spoločenstvá kvetnatých lúk a pasienkov, políčok a pastevných lesov. V posledných storočiach však naša spoločnosť, a s ňou aj krajina, prechádzajú mnohými zmenami. S absenciou tradičného hospodárenia sa vytráca pestrá krajinná mozaika a množstvo vzácnych organizmov. Preto je hlavným posolstvom dokumentu Biele Karpaty – Kráľovstvo strážené Vršatcom poukázať na nevyhnutnosť obnovy foriem hospodárenia, ktoré sú blízke prírode.


 

Autor: SNM v Martine © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama