Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Tanec, hudba a vôňa Orientu aj v Turci

Autor: Tanec, hudba a vôňa Orientu aj v Turci
Foto: Tanec, hudba a vôňa Orientu aj v Turci
Uverejnené: 09. november 2014

S arabským výrazom Ya elbi (moje srdce) ste sa s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nestretli. 11. októbra však bolo toto pomenovanie skloňované aj v našich končinách, konkrétne v Turčianskych Tepliciach. Ya elbi je totiž názov orientálneho podujatia, ktoré zorganizovala skupina Amirah a ktorého nultý ročník sa konal v turčianskoteplickom kultúrnom dome.

Kým sa orientálna skupina Amirah, hostia z martinských zoskupení Lamees a Samira, tanečnica Jaan, havajská skupina Terra a žiačky kurzov vedených Gabrielou Bobčekovou pripravovali na príchod na pódium, hostí privítal primátor mesta Michal Sygút. Jednotlivé tanečnice a skupiny boli predstavované skvelými moderátorkami Ivetou Petríkovou a Monikou Weissovou a v ich podaní zazneli aj jedinečné verše Chalíla Džibrána. Turčianske Teplice v ten večer dýchali Orientom, krásnymi tanečnicami, strhujúcimi choreografiami, pestrými farbami, vôňou kardamónu, vanilky a horúceho piesku, tak typickými pre Egypt a nezameniteľnou chuťou sladkej baklavy.

Orientálny tanec vo svojich rôznych podobách – od klasického, ktorý poznáme ešte z čiernobielych egyptských filmov, cez folklórny, až po moderný, sprevádzaný popovými spevákmi, ktorých by vymenoval o polnoci každý násťročný Slovák, sa stáva čoraz populárnejší aj v našich končinách. A to je dobre. Veď o jeho priaznivých účinkoch na telesné aj duševné zdravie niet pochýb. Nuž a o vizuálnej stránke tohto krásneho umenia ani nehovoriac. :-) Jeho čaru podliehajú už aj dievčatá od útleho veku, čo dokázali na podujatí Ya elbi aj deti z materskej školy v Príbovciach.

O nezabudnuteľný zážitok sa v Turčianskych Tepliciach postarali nielen organizátorky podujatia a tanečnice, ale aj samotné mesto, štedrí sponzori a v neposlednom rade vynikajúce publikum. Veríme, že závan Orientu zavíta do Turčianskych Teplíc aj takto o rok a stane sa tak z podujatia každoročná tradícia.

Autor: IT © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama