Biele Karpaty - Kráľovstvo strážené Vršatcom

Autor: Biele Karpaty - Kráľovstvo strážené Vršatcom
Foto: Biele Karpaty - Kráľovstvo strážené Vršatcom

Uplynulú stredu si diváci na pôde Slovenského národného múzea vychutnali premietanie pôsobivého dokumentárneho filmu Jakuba Cíbika Biele Karpaty - Kráľovstvo strážené Vršatcom. Film zachytáva krásy pozabudnutého no zaujímavého kraja rozprestierajúceho sa na hraniciach Slovenska a Moravy, ktorý je v mnohom podobný aj nášmu Turčianskemu regiónu. Pomaly z neho mizne tradičné hospodárenie a šetrné využívanie krajiny človekom.

Dokument je púťou po nádherných zákutiach krajiny po stáročia tvorenej pestrou mozaikou kvetnatých lúk, polí, lesov, pasienkov a sadov, v ktorej sa moderný ľudský prístup nenávratne podpísal na úbytku biodiverzity a druhovom bohatstve rastlín, živočíchov a celých ekosystémov. "Film som začal tvoriť svojpomocne v roku 2012, aby som ľuďom priblížil krásy tohto regiónu a tiež poukázal na spôsoby hospodárenia, ktoré sú negatívne, ale hlavne na tie pozitívne, ktoré vychádzajú z rôznych tradičných foriem obhospodarovania, a to je extenzívna pastva, mozaikovité kosenie a pod., " priblížil svoje zámery Jakub Cíbik, biológ, fotograf a dobrovoľný strážca prírody v Bielych Karpatoch, ktoré sú jeho srdcovou záležitosťou.

 

"Pochádzam z dedinky Bolešov, ktorá sa nachádza v podhorí Bielych Karpát, takže odmalička som mal blízko k tomuto pohoriu a vždy som sa tam pohyboval. Najprv ako bežný návštevník, neskôr ako fotograf a nakoniec som sa rozhodol nakrútiť aj film. Mnoho slovenských filmov, ktoré som videl, sa venovalo napr. Vysokým Tatrám, divočine, vlkom, medveďom a pod.. Mojou ambíciou bolo priblížiť verejnosti aj toto menej známe pohorie," vysvetlil Jakub Cíbik, ktorý vo filme ukázal to najkrajšie, čo kraj pod Vršatcom v sebe ukrýva- malebné dedinky, orchideami rozvoniavajúce doliny, ktoré sú rajom pre vzácne motýle, povesťami opradenú Dračiu studňu či Lednický hrad. Práve na záchranu Lednického hradu poputuje až polovica finančných prostriedkov získaných predajom DVD Biele Karpaty - Kráľovstvo strážené Vršatcom.

Autor: Mira Kováčová, foto: Jakub Cíbik © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama