Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

TRAKTY - Cesty turčianskych olejkárov

Autor: TRAKTY - Cesty turčianskych olejkárov
Foto: TRAKTY - Cesty turčianskych olejkárov
Uverejnené: 18. november 2014

V októbri 2014 sa vo vybraných „olejkárskych“ obciach regiónu Turiec uskutočnil cyklus tvorivých dielní spojený s prezentáciou na tému: TRAKTY – Cesty turčianskych olejkárov. Cieľom rovnomenného projektu, ktorý podporilo Ministerstvo kultúry SR a Žilinský samosprávny kraj a pripravilo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, bolo pripomenúť a priblížiť žiakom základných škôl bohatú históriu olejkárstva v našom regióne.

Súčasťou tvorivých dielní bola aj súťaž, určená žiakom základných škôl z Valče, Kláštora pod Znievom a Blatnice, ktorých úlohou bolo zdokumentovať vo forme výtvarných a literárnych diel olejkárske domy, ďaleké cesty olejkárov, či príbeh olejkára pochádzajúceho z rodnej obce. Z  prác prihásených do súťaže vznikla výstava, ktorá bola širokej verejnosti sprístupnená v priestoroch Kultúrneho domu vo Valči.

V utorok 11. novembra 2014 sa v kultúrnom dome vo Valči stretli žiaci a ich učitelia na záverečnom workshope, ktorý vyvrcholil záverečným hudobno-dramatickým programom. V úvode bola pre účastníkov pripravená náučná prezentácia o olejkároch v podaní Mgr. Igora Váleka - publicistu, literárneho vedca a redaktora. Úspech mal aj kvíz, do ktorého sa zapojili všetky deti a správnymi odpoveďami ukázali svoje  vedomosti, za ktoré  získali sladkú odmenu. Nasledovalo vyhodnotenie výtvarno-literárnej súťaže. Do súťaže sa so svojimi dielami zapojilo takmer sto detí.

 

Porota, v zložení: Mgr. Igor Válek, Mgr. Radoslav Pančík a Mgr. Monika Ondrušová, udelila ceny nasledovne: 

Kategória -  LITERATÚRA:

  1. MIESTO – JULIANA MÁLIKOVÁ (3.R. - ZŠ BLATNICA)
  2. MIESTO – EMA MALINOVÁ (3.R. - ZŠ BLATNICA)
  3. MIESTO - KRISTIÁN KUZICA (4.R. – ZŠ VALČA)

Kategória – VÝTVARNÉ UMENIE:

  1. MIESTO – DOROTA KOŠOVÁ (3.R. - ZŠ BLATNICA)
  2. MIESTO – PETER FROĽA (3.R. - ZŠ BLATNICA)
  3. MIESTO – JÁN SAKSA (1.R. - ZŠ BLATNICA)
  4. MIESTO – LUCIA ČERVEŇOVÁ (3.R. - ZŠ BLATNICA)
  5. MIESTO – JURAJ ČERBÁK (4.R. – ZŠ KLÁŠTOR POD ZNIEVOM)
  6. MIESTO – PETRA KVASNICOVÁ (3.R. - ZŠ VALČA)

Čestné uznanie: Dominika Martvoňová (2.R. - ZŠ Valča)

Čestné uznanie: Kolektívna práca žiakov zo ZŠ Valča (2.R.) – Lukas Buček, Natálka Doffková, Karin Danišová, Lukáš Frnda, Lukáš Laco, Dominika Martvoňová, Ľubko Pavlík, Žofka Piňáková, Maťko Siráň, Veronika Titurusová a Tomáš Valko

Čestné uznanie: Kolektívna práca žiakov zo ZŠ Blatnica (3.R.) - Peter Froľa, Daniel Šupolík, Dorota Košová, Ema Malinová

 

Po odovzdaní cien a gratulácii víťazom bola časť programu venovaná domácemu spevokolu Valčan v mužskom zložení, pokračovalo sa vystúpením detského a mládežníckeho folklórneho súboru Kalužiar, ktorý si vyslúžil potlesk za svoje vystúpenie o šafraníkoch. Nenechali sa zahanbiť ani školáci z Blatnice, ktorí všetkých pozvali na olejkársku svadbu, či žiaci z Valče, ktorí program obohatili svojou tvorbou. Záver programu patril pánovi Jaromírovi Meriačovi z Valče, ktorý prítomným porozprával príhody svojho starého otca – olejkára. Zámer projektu, vzbudiť záujem žiakov základných škôl a verejnosti o zaujímavé možnosti spoznávania tradícií vlastného regiónu a tvorivé trávenie voľného času, bol naplnený a všetci účastníci sa už teraz tešia na ďalšie podobné aktivity. 

Autor: Mgr. Monika Ondrušová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama