MOSTY - Martinský cestovateľský festival o cestovaní, ľuďoch, kultúre a prírode

Autor: MOSTY - Martinský cestovateľský festival o cestovaní, ľuďoch, kultúre a prírode
Foto: MOSTY - Martinský cestovateľský festival o cestovaní, ľuďoch, kultúre a prírode
Uverejnené: 18. november 2014

Martinský klub priaznivcov cestovania a Turčianske kultúrne stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravili už IV. ročník Martinského cestovateľského festivalu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 4. - 8. novembra 2014.

IV. ročník festivalu sa  niesol v duchu myšlienky projektu MOSTY, a to presadzovania tolerancie medzi ľuďmi na základe poznania kultúrnych špecifík. Programová skladba festivalu bola pripravená tak, aby návštevníci mali prostredníctvom prezentácií fotografií a filmovej tvorby sprostredkované  nezabudnuteľné  zážitky z najrôznejších oblastí našej planéty. Rovnako boli predstavené témy zo života ľudí v problémových oblastiach sveta. Cieľom festivalu bolo tiež vytvoriť priestor pre stretávanie sa cestovateľov a výmenu informácií, skúseností ako aj  zbližovanie sa ľudí so spoločnou záľubou. 

 

Festival bol prvý raz päťdňový, čo sa ukázalo ako pozitívum

Takto zostavený poskytol dostatok priestoru hosťom festivalu s možnosťou spätnej väzby diváka s hosťami festivalu v duchu neformálnych besied a rozhovorov. Päťdňový festivalový program vyústil už tradične do hlavného maratónu prezentácií a premietania. Tohtoročná festivalová ponuka bola bohatá aj na sprievodný program, ktorého súčasťou bol už druhý ročník výstavy fotografií Fest foto súťaže. Jej predsedom bol Michal Pišný, ktorý počas vernisáže ochotne poskytol odborné rady a pripomienky k vystaveným fotografiám. Tohto roku sa súťaže zúčastnilo 27 autorov s viac ako stovkou fotografií. Obohatením festivalu boli tiež  autorské výstavy z výberu tvorby Mariána Poliaka a Tomáša Hulíka. Piaty festivalový deň v kine Strojár sa o pohodu nielen pri cestovateľských diskusiách postarala Čajovňa Dúšok zdravia, deti zo skautského oddielu z Vrútok so svojimi hrami pre malých i veľkých.

Vyhodnotená bola aj viacmesačná súťaž Fotohádanka

Detských návštevníkov čakala súťaž „Malofatranská stovka indoor“. Jej úvodu sa zúčastnil aj zakladateľ a organizátor  Malofatranskej stovky Martin Drozd. Na tohtoročnom festivale sa vďaka prezentujúcim, organizátorom, ale aj verejnosti zúčastnenej na podujatí podarilo vytvoriť príjemnú atmosféru, za čo by som rád všetkým poďakoval. 

Autor: Mgr. Radoslav Pančík © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama