Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dielňa tvorivého divadla

Autor: Dielňa tvorivého divadla
Foto: Dielňa tvorivého divadla

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja zrealizovalo dňa 25.11.2014 o 17.30 hod. na Mestskej scéne v Martine prezentáciu 2. ročníka projektu Dielňa tvorivého divadla. Projekt vznikol s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Žilinského samosprávneho kraja.

Dielňa tvorivého divadla (ďalej len DTD) je cyklický workshop, ktorého priebeh bol rozdelený podľa jednotlivých umeleckých disciplín participujúcich na vzniku divadelných predstavení. Do projektu sa zapojili deti zo základných škôl v Martine, členovia Detského  divadelného súboru Kamarát z Martina a študenti zo Súkromného hudobného a dramatického konzervatória v Martine. Účastníci tohtoročného projektu boli rozdelení do troch skupín, pozostávajúcich z osem až osemnásť členov. V prvej fáze každá skupina napísala dramatický príbeh podľa vlastných predstáv za pomoci lektorky Mgr. Evy Benčíkovej tak, aby boli príbehy zrozumiteľné, hrateľné a primerané veku účinkujúcich. Pod dohľadom Branislava Benčíka si každá skupina k svojej divadelnej hre vytvorila kostýmy, masky a kulisy. V ďalšej fáze projektu došlo k naskúšaniu jednotlivých hereckých úloh, kde boli po hereckej, hlasovej i pohybovej stránke všetci účastníci odborne vedení Mgr. art. Naďou Uherovou.

Cieľom projektu DTD bolo kvalitné a efektívne využívanie voľného času detí a mládeže s dôrazom na predchádzanie a eliminovanie sociálno-patologických javov, podporovanie a rozvíjanie ich kreativity, komunikácie, vnímania a myslenia. Zámerom projektu bolo vzbudiť záujem detí a mládeže o tvorbu vlastnej divadelnej hry a rozšíriť ich obzory nielen o literatúru, ale aj o divadlo. Aktivity projektu boli založené na princípe tvorivosti s cieľom motivovať deti a mládež k vlastnej divadelnej tvorbe a podporiť ich vo vlastných umeleckých a kultúrnych aktivitách.

 

V priebehu roka 2014 účastníci projektu pripravili tri autorské divadelné inscenácie:

  • • Snehulienka a 8 trpaslíkov
  • • Pipi
  • • Malý veľký princ

Na vzniku týchto detských autorských inscenácií ako odborní poradcovia participovali aj pracovníci Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine Adam Kmeť a Mgr. Eva Palovčíková Záthurecká. Realizáciou projektu sme podporili aktívne a zmysluplné trávenie voľného času detí z rôznych častí regiónu Turiec a poskytli im  priestor pre vzájomnú inšpiráciu a výmenu skúseností.

 

Autor: Mgr. Eva Palovčíková Záthurecká © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama