Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Knižka Kto proti osudu prináša prepracované portréty známych slovenských spisovateľov

Autor: Knižka Kto proti osudu prináša prepracované portréty známych slovenských spisovateľov
Foto: Knižka Kto proti osudu prináša prepracované portréty známych slovenských spisovateľov
Uverejnené: 06. december 2014

Turčianska knižnica zorganizovala v utorok v spolupráci s vydavateľstvom Matice slovenskej prezentáciu knihy Petra Štrelingera a Tomáša Winklera Kto proti osudu, v ktorej spracovali 34 životopisných príbehov slovenských spisovateľov a odkryli mnohé neznáme biografické fakty. Toto dielo originálnym spôsobom sprítomňuje ich osudy, poukazuje na vzájomné súvislosti medzi ich životom a tvorbou. Umožňuje čitateľom prostredníctvom ľudských príbehov spoznávať dobu, v ktorej žili a tvorili.

"Táto kniha má svoj osud a pre mňa je cenná jednak tým, že prináša neskutočne objavne napísané príbehy, sondy do životov osobností, ktoré poznáme z biografií a zo slovníkov, ale druhý významný dôvod je samotný osud tej knižky a to, že sme jej konečne vrátili jej autora," uviedol riaditeľ vydavateľstva Matice slovenskej Stanislav Muntág.

 

Dielo Kto proti osudu - biografické miniatúry slovenských spisovateľov vyšlo po prvý raz v dvoch zväzkoch v rokoch 1976 a 1978. Teraz vychádza v jednom zväzku jeho prepracovaná reedícia. Po 35 rokoch priznáva autorstvo Tomáša Winklera, ktorý mal v časoch vrcholiacej normalizácie zákaz publikovať.

 

Tomáš Winkler študoval slovenčinu a históriu na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave

Pôsobil ako odborný pracovník literárneho archívu a neskôr na viacerých postoch v Matici slovenskej. Pre kritické postoje v 60-tych rokoch však musel neskôr pracovať ako robotník na stavbách, či ako ošetrovateľ v psychiatrickej liečebni. "Po skončení VŠ som pracoval v Matici slovenskej, pôsobil som v archíve. Tam sa človek dostal ku kope materiálu, ktorý by bolo škoda nevyužiť. Mal som písanku, do ktorej som si robil poznámky. Keď ma z Matice vyhadzovali, tak ma znova dali na rok do archívu a znova som mal tú písanku. Dostal som sa k určitej sume poznatkov a začal som pracovať na portrétoch osobností. Mal som toho materiálu naozaj dosť, no spočiatku som to nepísal preto, že by som to chcel publikovať, ale v podstate som si to písal pre seba, " priblížil Tomáš Winkler počiatky svojej literárnej tvorby.

 

Tomáš Winkler je autorom dvojzväzkovej kultúrno-historickej monografie Matica slovenská v rokoch 1919-1954 a osudmi tejto inštitúcie sa zaoberal aj v diele Vrastanie do času. Ľudským osudom sa venoval v súbore príbehov Cesty na popravisko, či v knižke Čas pred nesmrteľnosťou, v ktorej odhaľuje príčiny smrti rôznych významných slovenských osobností.  Jeho doposiaľ jediným románom je dielo Dlho budeme mŕtvi. Životu Jozefa Miloslava Hurbana sa venoval v knižkách Život zvoniaci činom a Perom a mečom. Na vzťahy medzi ďalšími osobnosťami štúrovskej generácie a zaujímavé súvislosti poukazuje práve v knižke Kto proti osudu. "Budúci rok ideme oslavovať 200. výročie narodenia Štúra. Vieme, že to bola bez debaty najvynikajúcejšia osobnosť, aká tu kedy bola a my o ňom nemáme literatúru, nemáme knižku o Štúrovi. Existujú síce o ňom nejaké diela, ale k tomu, čo tento človek vytvoril v oblasti vedy a publicistiky, je to veľmi málo. Preto som Štúrov portrét v tomto druhom vydaní vymenil. V tom prvom vydaní som písal o Štúrovi síce dosť zaujímavý príbeh, ale je veľmi známy, takže radšej som teraz pasáž o ňom napísal trochu inak a spracoval celý jeho život," dodal Tomáš Winkler.

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama