Adventné obdobie zahájili v Etnografickom múzeu SNM zdobením stromčekov

Autor: Adventné obdobie zahájili v Etnografickom múzeu SNM zdobením stromčekov
Foto: Adventné obdobie zahájili v Etnografickom múzeu SNM zdobením stromčekov
Uverejnené: 11. december 2014

Uplynulá sobota sa v Etnografickom múzeu niesla v predvianočnej atmosfére. Už tradične sa tu stretli rodiny s deťmi a priaznivci umeleckej výroby, aby okrášlili vianočné stromčeky vlastnoručne vyrobenými ozdobami a priučili sa novým zaujímavým technikám.

Tohtoročné tvorivé dielne boli zamerané na drôtovanie. Pozvanie totiž prijal známy turčiansky drotár Ľubomír Smržík, ktorý sa umeleckému drôtovaniu venuje už viac ako 14 rokov. Jeho výrobky vyšperkované do najmenších detailov môžete obdivovať na mnohých výstavách alebo v Ústredí ľudovej umeleckej výroby. A aké boli jeho začiatky? "Pôvodne som sa venoval kovorytectvu, robil som nože, valašky. Neskôr som skúsil prácu s drôtom, začal som vyrábať rôzne plastiky, úžitkové veci, nábytky, bicykle, autá, motorky pre deti. Je to moje hobby. Pri výrobe bicykla strávim zhruba 10 hodín, motorka mi zaberie okolo 50 hodín, pri výrobe auta strávim niekedy aj do 100 hodín. Ľudia sú z mojich výrobkov väčšinou prekvapení, nečakajú až takú detailnú prácu," predstavil svoje umenie Ľubomír Smržík.

Špeciálny hosť predviedol, ako sa vyrábajú ozdoby zo slučiek a kriviek oceľového drôtu, no múzeum nezabudlo ani na tých najmenších. Okrem drôtených ozdôb sa vyrábali aj tie z papiera. Priložiť ruku k dielu tak mali možnosť úplne všetci, i tí menej zdatní! Spoločne ozdobené stromčeky budú skrášľovať priestory Slovenského národného múzea až do 6. januára 2015.

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama