Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Výstava Číročistý romantik predstavuje Vodrážkove kresby i jeho život pevne spätý so Slovenskom

Autor: Výstava Číročistý romantik predstavuje Vodrážkove kresby i jeho život pevne spätý so Slovenskom
Foto: Výstava Číročistý romantik predstavuje Vodrážkove kresby i jeho život pevne spätý so Slovenskom
Uverejnené: 23. december 2014

Slovenské národné múzeum pripravilo pri príležitosti 120. výročia narodenia Jaroslava Vodrážku výstavu venovanú životu a tvorbe tejto významnej osobnosti slovenskej i českej kultúry. Vodrážku, ktorého život bol spätý s Martinom a s Turcom, predstavuje ako obľúbeného pedagóga, ilustrátora známych detských kníh, časopisov Slniečko či Zornička ale i ako majstra exlibrisu.

 "Do Martina prišiel Vodrážka v roku 1923 a nastúpil ako učiteľ kreslenia na Štátne reálne gymnázium. Zžíval sa s martinským prostredím a zžil sa s ním natoľko, že ako sám povedal, koreňmi celkom vrástol do Turca. Stal sa milovaným profesorom, obľúbeným kolegom, vtipne, slovom i obrazom glosujúcim život profesorský i život študentský. Oslovili sme preto študentov gymnázia, aby nám pripravili program, v ktorom príbeh pána profesora, na ich spoločnej škole priblížia tak , ako ho vnímajú dnes, s odstupom niekoľkých generácií," uviedla program vernisáže PhDr. Hana Zelinová zo SNM.

 

Ilustrácie Jaroslava Vodrážku sú nám všetkým veľmi dobre známe

"Knižky Smelý zajko, Dubkáčik a Budkáčik, či Tri kozliatka sprevádzali detstvo niekoľkých generácií. Tieto tituly boli výsledkom jeho podnetnej spolupráce s generačne blízkym spisovateľom Jozefom Cígerom Hronským. Vodrážka svoj ilustrátorský prejav naplno rozvinul počas martinského pobytu a zaradil sa k zakladateľom modernej detskej ilustrácie na Slovensku. Jeho diela sú plné jasných kresieb, hravosti, šibalských postavičiek a zvieratiek s ľudskými vlastnosťami," uviedla spoluautorka výstavy Mgr. Monika Váleková, PhD.

 

Rozmanitú výtvarnú tvorbu tohto činorodého človeka však približujú popri detských ilustráciách i mnohé kresby, akvarely a olejomaľby zachytávajúce osobitosti slovenskej kultúry: "Záujem o prírodu a regióny so spôsobom života neporušeným civilizáciou ho priviedol na Slovensko už krátko po prvej svetovej vojne. V kresbách ceruzou a akvarelom dokumentoval miznúce spoločenské a kultúrne javy, zaznamenával dedinských a vandrovných remeselníkov, kováčov, drotárov, ľudí pracujúcich na poli, ale tiež bačov, valachov, starenky nesúce na chrbte viazanice suchých konárov. Olejomaľby sú vo Vodrážkovej tvorbe menej početné ako kresby. K ich tvorbe Vodrážku v tridsiatych rokoch podnietilo priateľstvo a maliarske potulky po Slovensku so známymi slovenskými maliarmi Milošom Alexandrom Bazovským a Jankom Alexym. Kresliarske umenie Jaroslava Vodrážku sa prejavilo aj v exlibrisoch a grafike. Aj na nich sa objavuje osídlená aj nehostinná krajina, skalné útesy, stromy, ruiny hradov. Všetky jeho diela sú autentické a nabité atmosférou miest, kde ich tvoril. Málo známym cyklom je Vodrážkova kolekcia akvarelov na tému slovenskej mytológie," priblížila bohatú tvorbu majstra Vodrážku Monika Váleková.

Výstava zachytávajúca najvýznamnejšie etapy života Jaroslava Vodrážku a sprístupňujúca jeho známe i menej známe vzácne diela bude v Slovenskom národnom múzeu sprístupnená do 31. marca 2015.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama