Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Turčianska knižnica priniesla v roku 2014 mnoho aktivít

Autor: Turčianska knižnica priniesla v roku 2014 mnoho aktivít
Foto: Turčianska knižnica priniesla v roku 2014 mnoho aktivít
Uverejnené: 23. december 2014

To, že knižnice svoje služby neobmedzujú iba na strohé vypožičiavanie kníh, si dávno všimli hádam už všetci. Dnešok v nich patrí rovnako interakcií s čitateľmi, čiže ľuďmi, ktorí si prídu do knižnice nielen vybrať knihu do tašky, ale prídu aj zrelaxovať a aspoň na chvíľu sa stiahnuť z kolotoča vonkajšieho sveta. O to viac, ak sa v slovenských knižniciach novinky knižných titulov objavujú neraz naozaj pozriedka.

Podobne to vníma aj Turčianska knižnica, ktorá reflektujúc na všetky tieto zmeny, rozširuje svoje zameranie a prijíma výzvu transformovať sa inštitúciu, ktorá má v meste svoje hlboké opodstatnenie. A to, že ho naozaj má, dokladá každoročne svojimi skvelo odvedenými aktivitami. Aktivitami pre ľudí. Pre Martinčanov, pre Turčanov. Napĺňa projekty, ktorých prioritným cieľom je inšpirovať a obohacovať všetky vekové kategórie ľudí nášho regiónu. Aby si ľudia aj cez takúto skúsenosť našli cestu ku knihe, do priestoru, v ktorom každý knižný titul znamená jedno otvorené okno do sveta.

 

Pobočky Turčianskej knižnice nie sú toho výnimkou

Tento rok sa s cieľom prepojiť jednotlivé generácie čitateľov, ujali knihovníčky Turčianskej knižnice na pobočke Sever. Už od leta zbierali podklady a snovali plány, aby čo najlepšie naplnili projekt “Podpora komunitných aktivít v knižnici”, podporený  Ministerstvom kultúry SR a Žilinským samosprávnym krajom. Aktivity projektu, zamerané na spájanie neraz odlišných pohľadov na život detí a seniorov sa však nakoniec stretli  s kladným prijatím nielen samotných generácií, ale tiež pedagógov, ktorí na projekte ústretovo participovali. Upevňovanie medzigeneračnej komunity však nebolo prvým a každopádne nie posledným krokom, ktoré Turčianska knižnica na sídliskách rozvíja.

Uvedomujeme si, že na každom sídlisku žijú deti, ktorých neraz jediným spoločenským a kultúrnym vyžitím, je práve návšteva knižnice. A nespočetné množstvo seniorov, zvyknutých na iný svet, než je ten dnešný, plný rýchlych informácií a draho spoplatňovaných služieb. Knižnica spája ľudí s ľuďmi, poskytuje poskytuje oázu, vychováva. A  zároveň sa snaží byť modernou, plne funkčnou, s policami plnými dobrých kníh. Tento rok sa na Severe podarilo naplniť hneď niekoľko z týchto plánov.

 

A ako projekt vnímajú samotné knihovníčky? 

Cieľom projektu bolo umožniť pravidelné stretnutia seniorov a detí v našej ľahko dostupnej pobočke na našom sídlisku. Keďže prvoradým cieľom našej Turčianskej knižnice je, aby sme čo najviac podporili čítanie u detí a mládeže a vypestovali v nich aj v našej pretechnizovanej dobe lásku ku knihám, tak sa aj náš prvý tematický celok „Seniori čítajú deťom”, niesol práve v tomto duchu. Veď kto iný, ak nie naše milé staré mamy vedia deťom svojimi zamatovými hlasmi prečítať tie najkrajšie rozprávočky, či zarecitovať - i keď nie moc známe - ale zato prekrásne básničky a veršovanky z obdobia svojho detstva. A naše rozprávkové babičky v knižnici zastúpili milé tety - babičky: pani Elenka Hollanová, pani Martuška Hladíková, pani Anička Kaláčová, pani Elenka Vojteková, pani Alica Botyánszka, pani Vierka Okáľová a pani Amália Kohútová.

 

Na časy, keď naši seniori sami zasadali do školských lavíc nadväzovalo tematické pásmo podujatí s názvom „Aká bola dávna škola”, so spomienkami na lieskovú palicu, či pierko namočené do kalamára (ktoré mimochodom okrem iných vzácností pre nás zapožičal ďalší z našich seniorov a zároveň náš dlhoročný čitateľ p. Ondrejovič). Ale nemyslite si, naši seniori okrem spomínania na časy dávno minulé, tvoria aj krásne časy prítomné. Dozvedeli sme sa, že cestujú - o čom nám prišli mnohí z nich porozprávať v tematickom celku „Cestovateľské zážitky seniorov”. A veru sme prešli - v pútavých rozprávaniach od Islandu až po Čínu. Okrem toho sme sa “Učili hačkovať, štrikovať a pliesť s našimi babičkami” Prechádzali sme tajomné „Zberateľské vášne starých rodičov”. Príznačné podujatie nakoniec vyslovilo za nás a verím že aj za deti jedno veľké želanie - mať starých ľudí, babičky, dedov a deduškov, ako aj všetkých seniorov, ktorí okolo žijú - v úcte. Podujatím „Majme úctu k šedinám”, v rámci ktorého sme pre deti a seniorov pripravili tri spoločné besiedky, sme náš projekt naplnili do zdarného konca.

 

A čo sa nám okrem daného cieľa podarilo týmto projektom dosiahnuť? vytvorili sme vzťahy založené na ochote a úprimnosti. Na láske, ak to tak smiem povedať. Veď sme zo seba dali kus seba, rovnako ako seniori dali našim deťom, a tie verím, budú toto posolstvo šíriť aj vo svojom úzkom rodinnom kruhu, vysvetlila pracovníčka TK na Severe Lýdia Fašianková. Je treba dodať, že do projektu sa v rámci jeho realizácie zapojilo viac ako 450 detí, zo štyroch martinských základných škôl. Odohralo sa celkovo 20 stretnutí seniorov s deťmi. A aj keď je projekt na podporu komunitných aktivít už oficiálne ukončený, pokračuje naďalej vo svojich aktivitách. Dovidenia a dočítania v Turčianskej knižnici v ďalšom roku 2015!

Autor: Mgr. Jana Skalicová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama