Noc tuleních pásov 2013 vo Valčianskej doline

Autor: Noc tuleních pásov 2013 vo Valčianskej doline
Foto: Noc tuleních pásov 2013 vo Valčianskej doline
Uverejnené: 27. január 2013

V lyžiarskom stredisku Snowland Valčianska dolina sa aj tento rok konalo podujatie pre fanúšikov skialpinistických pretekov - Noc tuleních pásov. Organizácia bola zvládnutá perfektne. Svoju výkonnosť si účastníci otestovali v kategóriách muži, ženy a štafety. Po absolvovaní registrácie a kontroly výbavy (prilba, čelovka, lyže, stúpacie pásy) sa súťažiaci zoznámili s traťou a postupne sa začali zahrievať na štart o 18:00.

Náročnosť trate viacerí zhodnotili ako jednoduchú až priemernú. Podľa kategórie si mohli pretekári vybrať z dvoch (prevýšenie 650m) a štyroch kôl (prevýšenie 1300m), štafety to mali jednoduhšie, pri prevýšení 325m sa vystriedali dvaja pretekári vždy po jednom kole. Svah bol upravený a organizátor priebežne upozorňoval návštevníkov strediska aby nelyžovali po časti, kde sa bude konať pretek. Odštartované. Pretekári sa postupne rozdeľujú do výkonnostných skupiniek a pelotón sa šinie hore. Po niekoľkých minútach vidíme smerom od vrchnej stanice lanovky prvé svetielka smerujúce veľkou rýchlosťou dole po svahu. Na checkpointe sa opäť nasadzujú stúpacie pásy a pokračuje sa do ďalšieho kola. Na konci pretekov sa po prezeretí priebežných výsledkov súťažiaci presúvajú do blízkeho stanu, kde je pripravený chutný guláš, pivo, diskotéka a tombola.

Tulenie pásy

Stúpacie pásy sa používajú podľa prvej písomnej zmienky už od roku 1904. Do súčasnej podoby prešli viacerými vývojovými zmenami. Jednotlivé druhy pásov sa líšia vlastnosťami na základe zloženia, dĺžky chĺpkov a spôsobom uloženia chĺpkov do tvarov V a W. Pomenovanie tulení pás pochádza z minulosti, kedy sa na jeho výrobu používala tulenia srsť. V súčasnosti sa už srsť nepoužíva, nahradili ju moderné materiály ako mohér a nylon.

Noc tuleních pásov 2013 - Valčianska dolina

Výsledky (kompletné výsledky na: www.lacnyskialp.sk)

Muži A (4 kolá): Trizna Lukáš / 1:09:20,920

Muži B (2 kolá): Šiarnik Jakub / 36:24,920

Ženy A (4 kolá): Danková Michaela / 1:30:30,250

Ženy B (2 kolá): Šichtová Martina / 48:57,960

Štafety (2 kolá): Baďo Michal - Liskaj Jozef / 38:20,510

Podujatie Noc tuleních pásov zorganizovali

Lacnyskialp.sk, HUDY Sport Vrútky, Snowland Valčianska dolina,

HSNS Okrsok Martin, Slovenská skialpinistická asociácia.


Reklama

príbuzné témy

Reklama