V Turci založili nový Plavecký klub Masters - Turčianski raci

Autor: V Turci založili nový Plavecký klub Masters - Turčianski raci
Foto: V Turci založili nový Plavecký klub Masters - Turčianski raci
Uverejnené: 18. január 2015

Koncom roku 2014 bolo na martinskej plavárni akosi rušnejšie. Pravidelne sa tam začali schádzať nadšenci plávania staršej vekovej kategórie. Z ich zaujatých debát sa dalo dovtípiť, že sa niečo chystá. Akoby u nich zastal čas. Veselí, priateľskí, plní optimizmu a dobrej nálady. Športovci telom aj duchom. Plávanie sa stalo ich záľubou, životným štýlom a poslaním.

Predseda PKM – Turčianski raci, Ladislav ZARIK, vždy dobre naladený, ochotný pomôcť.Debaty, podľa očakávania, neskončili len u slov. Od 1. januára 2015 je v Slovenskej plaveckej federácii zaregistrovaný nový PLAVECKÝ KLUB MASTERS – TURČIANSKI RACI. Priznám sa, že aj ja som podľahla výzve a aktívne sa zapojila. 8. decembra 2014 sa uskutočnila prvá konferencia klubu, kde sme si zvolili výbor v zložení Ladislav ZVARIK - predseda (na fotografii), Ľubica SMATANOVÁ – hospodár, Branislav TURANSKÝ – člen pre športovo - technické záležitosti, Branislav HAKEL - člen pre marketing a médiá a Beáta FREUDENBERGER - člen pre marketing a médiá. Za predsedu kontrolnej a revíznej komisie bola zvolená Katarína TURANSKÁ, za členov Milan SCHWENDT a Ján VANKO. Funkcionári dostali mandát na funkčné obdobie do 20.11.2016.

 

Činnosť klubu bude predovšetkým zameraná na rozširovanie členskej základne, vytvorenie plaveckých tréningových možností pre aktívnych plavcov, výučby plaveckých zručností, združovanie pretekárov v plávaní masters s cieľom účasti a získavania popredných, hlavne medailových umiestnení na národných a medzinárodných súťažiach. Medzi rovnako dôležité ciele si klub stanovil oboznamovanie širokej verejnosti s históriou plaveckých športov v Martine, Vrútkach, Turčianskych Tepliciach a aj jeho osobnosťami, z ktorých najvýznamnejší bol Prof. MUDr. Pavol ŠTEINER DrCs., dlhoročný Československý reprezentant v plávaní, 10 násobný majster ČSR na 100m voľný spôsob, držiteľ 38 čs. rekordov, olympionik vo vodnom póle a bez ktorých by asi ani TURČIANSKI RACI nevznikli.

 

S úctou sme prijali súhlas s čestným členstvom pani MUDr. Magdalény ŠTEINEROVEJ, ktorá sa stala najstaršou členkou nášho klubu vo veku 87 rokov. Oficiálny akt sme uskutočnili na sklonku roku 2014, pri čaši šumivého vína.S tým súvisí ďalší významný cieľ a to obnoviť tradíciu v organizácii medzinárodných pretekov v Martine - ŠTEINEROV MEMORIÁL, v kategórii masters. S úctou sme prijali súhlas s čestným členstvom pani MUDr. Magdalény ŠTEINEROVEJ (na fotografii), ktorá sa stala najstaršou členkou nášho klubu vo veku 87 rokov. Oficiálny akt sme uskutočnili na sklonku roku 2014, pri čaši šumivého vína. Iniciátorom založenia klubu a našou súčasnou plaveckou No.1 je Branislav HAKEL. V minulosti mnohonásobný Majster Slovenska v plávaní, od žiackych až po seniorské kategórie a juniorský slovenský rekordér v disciplíne 200 m prsia. Turčan, odchovanec vrútockého a martinského plávania ohlásil k 1.1.2015 prestup k nám z PSK (Plavecký seniorský klub) Žilina.

 

V kategórii masters je držiteľom 4 titulov Medzinárodného Majstra Slovenska, 6 titulov Medzinárodného Majstra Maďarska, 2 titulov Medzinárodného Majstra Poľska a je slovenským rekordérom v disciplínach 50m a 100m motýlik v 25m, ale aj 50m bazéne. Ďalšími oporami klubu iste budú Branislav TURANSKÝ, vynikajúci krauliar a znakár, držiteľ slovenského rekordu, v kategórii masters, v disciplíne 200m motýlik, prsiari Ladislav ZVARIK a Katarína TURANSKÁ, krauliari Ivan ZBOŇÁK, Róbert HURTA, najstarší náš aktívny plavec, 77 ročný Milan SCHWENDT a vždy usmiaty znakár Ján VANKO, ktorý sa vie popasovať aj s motýlikom. Hosťovanie už ohlásili a členmi klubu sa stali aj plavci z PK Martin Jiří MIKOLÁŠ, Martin FROĽO a Radovan RIZMAN. Tvorcami nášho oficiálneho loga sú taktiež naši „masteráci“ grafický dizajnér Ivan BÍLÝ a známy scénograf martinského divadla Jozef CILLER.

Brani HAKEL prestúpil k 1.1.2015 z PSK Žilina do PKM – Turčianski raci. Na fotke v plnom nasadení v jednej z prsiarskych disciplín.

Brani HAKEL prestúpil k 1.1.2015 z PSK Žilina do PKM – Turčianski raci. Na fotke v plnom nasadení v jednej z prsiarskych disciplín.  

V roku 2015 chceme stabilizovať klub, osloviť vytipovaných mediálnych a reklamných partnerov a vzorne reprezentovať náš klub a región Turiec na prestížnych plaveckých pretekoch masters u nás, ale aj v zahraničí. O našich novinkách a aktivitách sa dozviete na www.turcianskiraci.sk. Oficiálne spustenie tejto webu plánujeme 15. februára 2015, dovtedy nás záujemcovia môžu kontaktovať mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Vyzývame týmto všetkých aktívnych, ale aj bývalých plavcov, vodných pólistov nad 20 rokov, aby nás kontaktovali a rozšírili rady PKM – TURČIANSKI RACI.

Záver roka, pri čaši vína – Turčianski raci: Zľava hore – Jozef CILLER, Brani HAKEL, Ľubomír SÝKORA, Ivan BÍLÝ, Branislav URBAN, zľava dole – Milan SCHWENDT, Magdaléna ŠTEINEROVÁ, Ladislav ZVARÍK.

Záver roka, pri čaši vína – Turčianski raci: Zľava hore – Jozef CILLER, Brani HAKEL, Ľubomír SÝKORA, Ivan BÍLÝ, Branislav URBAN, zľava dole – Milan SCHWENDT, Magdaléna ŠTEINEROVÁ, Ladislav ZVARÍK. 

Autor: Beáta Freudenberger, člen pre marketing a médiá - Turčianski raci © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama