Cestovateľský večer poodhalil kultúrne i prírodné krásy Macedónska

Autor: Cestovateľský večer poodhalil kultúrne i prírodné krásy Macedónska
Foto: Cestovateľský večer poodhalil kultúrne i prírodné krásy Macedónska
Uverejnené: 10. február 2015

Januárovým cestovateľským rozprávaním o Macedónsku zahájili v priestoroch Turčianskej knižnice ďalší ročník obľúbených Martinských cestovateľských večerov.

 

Prírodnými a historickými zákutiami Macedónska, krajiny Slovensku blízkej kultúrne i jazykovo, previedol divákov Milan Horňák, archeológ a vášnivý jaskyniar, ktorý na Balkáne strávil sedem rokov. Divákom ponúkol fotografie z viacerých ciest, z ktorých posledná sa uskutočnila v minulom roku. Vďaka svojej profesii sa mu podarilo spoznať nielen zaujímavé archeologické lokality, ale i nazrieť do života tamojších obyvateľov a pochopiť ich mentalitu.

 

Do diania na Balkáne vtiahol Milan Horňák divákov priblížením historických, náboženských a etnických súvislostí, na podklade ktorých sa dnešné Macedónsko vyvíjalo: “ Macedónsky národ má bohatú históriu, ktorá sa viaže hlavne na obdobie panovania kráľa Filipa II. a Alexandra Macedónskeho, na obdobie Byzantskej ríše aj na obdobie stredoveku. Na tomto všetkom stavia nový macedónsky národ, ktorý sa etnicky definoval až v roku 1949 a stále má nejaké problémy so svojou identitou. Gréci majú problém s tým, aby si súčasný Macedónci neuplatňovali právo a územné požiadavky na Macedóniu, ktorú oni považujú za časť svoje histórie, teda na okolie Solúna. Zároveň majú spory s Albáncami, ktorí sa odkazujú na tradíciu Tureckého impéria. Toto všetko vtislo pečať na ich charakter, ako aj na pamiatky, ktoré sa tam dajú vidieť.“

 

Po úvodných slovách sa diváci prostredníctvom fotografií presunuli do historických uličiek hlavného mesta Skopje, do Starej Čaršije plnej kaviarní, obchodíkov a zlatníctiev, v ktorej sa dá ešte zažiť tradičná balkánska atmosféra: „Hlavné mesto Skopje je totiž, poznačené modernou industriálnou výstavbou, ktorá začala po druhej svetovej vojne a po zemetrasení v roku 1963, kedy bola zničená väčšina historických pamiatok. Skopje dostalo ráz moderného betónového mesta, ktoré si žilo svojim nerozvinutým životom, až do obdobia, ktoré nastalo pred pár rokmi, kedy bol prijatý projekt s názvom Skopje 2014. V rámci neho sa rozhodli prestavať centrum Skopje na turisticky zaujímavé miesto, s tým, že dajú prácu ľudom, nakoľko je tam vysoká nezamestnanosť. Nastal stavebný boom a začali budovať rôzne múzeá, stavať monumentálne sochy. Pamätníky tam nájdete doslova na každom kroku. V tom je práve ten paradox. Na jednej strane vidíte chudobu, neomietnuté domy, žobranie a na druhej strane stavajú megalomanské stavby a pamätníky. Týmto spôsobom zvádzajú boj o tie národné symboly, ktoré budujú identitu na Balkáne," priblížil aktuálne dianie v krajine Milan Horňák.

 

Diváci mali možnosť obdivovať 25 metrovú socha Alexandra Macedónskeho, Justiniánov víťazný oblúk, pamätník Cyrilovi a Metodovi, 70 metrový vysvietený Kríž milénia nad hlavným mestom, či postmoderné umenie pri rieke Vardar. Milovníkov prírody očarili pohľady na Canyon Matka s chodníkmi vysekanými do skál, s neuveriteľnými krasovými útvarmi, kde sa mimochodom nachádza jeden z najhlbších ponorov do jaskyne na svete, ktorý je približne 200 m hlboko. V tomto pohorí sa nachádza i jaskyňa, o ktorej objavenie sa zaslúžili jaskyniari z klubu Speleo Turiec: „volá sa Slovačka jama a je to najhlbšia jaskyňa, ktorú našli Martinčania v Macedónsku. Nájdete v nej Martinský koridor či Záturčiansku priepasť. V Macedónsku sú krásne jaskyne, do ktorých Vás pustia samých. V tom je práve krása tej krajiny, že je to taká divočina, kde vás nikto neobmedzuje nejakými nezmyselnými zákazmi. Keď sa slušne správate a máte vzťah k prírode, tak to vôbec neriešia," vysvetlil Horňák.

 

Ďalšie zábery preniesli divákov do nedotknutej prírody pohoria Šar Planina i do neďalekej dedinky Vevčany, známej tým, že sa v nej každoročne koná jeden z najstarších karnevalov na svete. Nechýbali fotografie mesta Ochrid, o ktorom sa hovorí, že má toľko kostolov koľko je dní v roku, ani pôsobivé pohľady na Ochridské jazero a Prespanské jazero, ktoré sa radia medzi najstaršie v Európe.

Azda najimpresívnejšie zapôsobila na divákov oblasť Pelagónie: "Pelagónia je mýtická krajina, veľmi emocionálna, ktorá má sopečný základ. Ukrýva v sebe množstvo zákutí, fenomenálnych jaskynných a geologických útvarov. Nájdete tu pevnosti ukryté v andezitových skalách, je tam veľa kláštorov zasekaných v skalách, kde dodnes žijú mnísi. No aj tieto miesta postupom času už strácajú svoju atmosféru kľudu, začínajú sa tam budovať cesty, parkoviská," dodal Milan Horňák.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama