Kurz zdravej výživy predstavil chutné alternatívy bielkovín

Autor: Kurz zdravej výživy predstavil chutné alternatívy bielkovín
Foto: Kurz zdravej výživy predstavil chutné alternatívy bielkovín
Uverejnené: 15. február 2015

Mesto Martin a Kancelária zdravé mesto aj v tomto roku pripravili pre všetkých, ktorým záleží na tom, ako sa stravujú, inšpiratívne edukatívne stretnutia venované racionálnej výžive.

 

Cyklus prednášok o varení a zdravom stravovaní, ktorý uplynulý týždeň v priestoroch Mestského úradu odštartoval témou - Kalórie všetko je inak renomovaný odborník v oblasti zdravého stravovania- Igor Bukovský, pokračoval v stredu podvečer prezentáciou venovanou zdravým rastlinným alternatívam bielkovín.

 

Prednáška v podaní Miriam Poljakovej, majiteľky Vegetariánskej Reštaurácie v Martine, priniesla množstvo užitočných informácií a praktických rád o možnostiach využitia tejto nesmierne zdravej a výživnej zložky stravy: "Jedným zo základných zdrojov rastlinných bielkovín je zelenina, pretože vo svojej štruktúre obsahuje základné vzorce aminokyselín, ktoré sú hlavnou zložkou bielkovín. Najviac rastlinných bielkovín obsahuje listová zelenina. Ďalším významným zdrojom rastlinných bielkovín sú strukoviny. Výživné sú z toho dôvodu, že obsahujú zdravé tuky, veľmi veľa minerálnych látok, vitamínov, vlákninu a veľmi dôležitú kyselinu listovú."

 

 

Prednášajúca oboznámila publikum nielen so strukovinami bežne používanými v našej kuchyni, ale i s menej známymi zahraničnými odrodami: "Používať môžeme jednak klasické strukoviny, ako sú  fazuľa, sója, cícer, hrach, bôb, rôzne druhy šošovice, ale aj menej známe druhy ako je mungo fazuľka, alebo azuki, čo sú už exotickejšie odrody, ktoré sa pestujú najmä vo východnej a juhovýchodnej Ázii. Strukoviny môžeme konzumovať varené alebo inak upravené, v podobe múky, či mlieka. Ďalšou možnosťou využitia strukovín je ich nakličovanie. V zimných mesiacoch, keď v našich zemepisných šírkach nie je k dispozícii čerstvá zelenina, je to ideálny spôsob ako dodať telu kvalitnú výživu. "

 

Nechýbali upozornenia a rady týkajúce sa spôsobu prípravy strukovinových pokrmov: "Strukoviny sú veľmi vhodnou potravinou pre diabetikov, pretože majú veľmi nízku hladinu glykemického indexu. Samozrejme, aj pri strukovinách platia isté obmedzenia. Tie súvisia s trávením bielkovín. Môžu spôsobovať ťažkosti ľuďom trpiacim dnou, hepatitídou, alebo osobám s bezpurínovou diétou. Avšak obsah a škodlivosť látok, ako sú puríny, oligosacharidy, či lektíny sa dá správnou prípravou výrazne znížiť. Dôležité je dostatočne dlhé namáčanie a zlievanie vody, ako aj úvodné varenie bez pokrievky" dodala Miriam Poljaková.

 

Keďže prednáška bola spojená aj s ochutnávkou zdravých špecialít, prítomní mali možnosť si pochutnať na pikantnej polievke z červenej šošovice, zebrovom koláči či palacinkách z čerstvo namletej špaldovej múky.Príďte sa aj vy inšpirovať a ochutnať skvelé zdravé pochúťky! Cyklus prednášok bude pokračovať v stredu 18. februára o 17:00 vo veľkej zasadačke Mestského úradu. "Povieme si niečo o obilninách a koreninách. Dozviete sa aké sú obilniny chutné, výživné a mimoriadne dôležité pre náš organizmus. Budeme sa venovať aj využitiu korenín pri dochucovaní jedál," priblížila Miriam Poljaková tému najbližšej prednášky.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama