Recept na dlhovekosť a zdravý zrak

Autor: Recept na dlhovekosť a zdravý zrak
Foto: Recept na dlhovekosť a zdravý zrak
Uverejnené: 19. február 2015

S pani Lýdiou Galbičkovou, ktorú ani v jej úctyhodnom veku netrápia žiadne vážne zdravotné ťažkosti, sme sa porozprávali o tom, ako sa stará o zdravie svojich očí.

 

Ako učiteľka slovenčiny dlhé roky svoj zrak intenzívne namáhala pri opravovaní chýb a lúštení detských rukopisov, no problémy so zrakom ju napriek tomu vôbec netrápia. V čom spočíva tajomstvo jej zdravia a ako naň vplýva správna životospráva? Dozviete sa v nasledujúcom rozhovore, ktorý nám poskytla počas svojej preventívnej prehliadky na Očnej klinike UVEA.

 

Čo Vás viedlo k tomu, že ste sa rozhodla navštíviť očnú kliniku? Trápil vás nejaký problém so zrakom?

 

Žiadny konkrétny problém so zrakom ma netrápil, ale v médiách sa často v súvislosti s pribúdajúcim vekom spomínajú zákaly a s tým spojené ťažkosti, potreba operačných zákrokov. Preto som sa už dlhší čas chystala absolvovať dôkladnú očnú prehliadku. Bola som zvedavá, či také niečo hrozí aj mne. O klinike UVEA a jej možnostiach som sa dozvedela z novinárskeho časopisu Fórum. Som veľmi rada, že som prehliadku absolvovala a že moje výsledky sú také, aké sú. Sestričky sa snažia vyhovieť po každej stránke, pani doktorka Katuščáková, ktorá ma vyšetrovala, je osoba neskutočne vnímavá, milá a ľudská. Čo sa týka kliniky, som zo všetkého veľmi nadšená, obdivujem osobný prístup, ktorého sa každému pacientovi dostáva. Všetkým ľuďom skutočne veľmi odporúčam, aby si dali záležať na svojom zdraví a dávali si pravidelne vyšetriť svoj zrak.

 

Čomu pripisujete to, že vaše výsledky sú priaznivé a váš zrak je stále v dobrej kondícii?

 

Pripisujem to tomu, že si dávam záležať na racionálnej výžive. Môžem skutočne potvrdiť, že pestrá strava a správna životospráva, ktorej človek venuje trošku pozornosti, sa oplatí. Má to veľmi priaznivý vplyv aj na zrak. Základom je rozhodne správna životospráva a pobyt na čerstvom vzduchu. Poznám ľudí, čo celé dni presedia pred televíziou, nevyjdú von a potom sa čudujú, že ich všetko bolí. Ja som celý život veľa cestovala, venovala som sa turistike, vždy som sa snažila dbať na to, aby som mala dostatok pohybu, venujem sa aj rôznym očným cvičeniam.

 

Aký je teda váš recept na zdravý zrak?

 

Ľudia často zabúdajú požívať semienka, orechy, ktorých pravidelná konzumácia je pre zrak veľmi prospešná. Za nesmierne dôležitú považujem aj konzumáciu rýb, rybieho oleja. Človek by si ich mal dopriať jeden až dva krát do týždňa. Samozrejmosťou je denný prísun ovocia a zeleniny. Namiesto sladených sirupov je lepšie napiť sa jablčného octu, ktorý je veľmi zdravý. Okrem zloženia stravy treba dbať aj na jej pravidelný prísun. Ľudia veľakrát jedia neskoro večer, zaťažia si tým tráviaci systém a majú potom zlý spánok. Určite treba obmedziť sladkosti. Tých sa v dnešnej dobe konzumuje priveľa. V rodinách, v ktorých sa veľa pečie, by som odporučila nahradiť pšeničnú múku, ktorá obsahuje veľa lepku, celozrnnou. Ja ju používam už roky.  S konzumáciou bielkovín a mäsa treba byť tiež opatrný. Je lepšie namiesto kuracieho a bravčového mäsa voliť radšej morčacie, hovädzie alebo divinu. Čo sa len dá, treba konzumovať čerstvé a vhodné je pri príprave jedál používať panenské oleje. Jedným z mojich obľúbených jedál, ktoré pravidelne konzumujem, je šalát z postrúhanej mrkvy, cvikly a jabĺčka zaliaty panenským olivovým olejom.

 

Má z vášho pohľadu dlhodobá správna životospráva vplyv aj na to, že nemáte sivý zákal?

 

Určite áno, pripisujem to aj tomu. Pochádzam síce z pomerne dlhovekého rodu, takže predpokladám, že svoju úlohu zohráva aj genetika, ale dbať na zdravú výživu a správnu životosprávu má určite tiež svoje opodstatnenie a oplatí sa venovať tomu pozornosť.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama