Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pozvánka: Bábky a ich knižní kamaráti

Autor: Pozvánka: Bábky a ich knižní kamaráti
Foto: Pozvánka: Bábky a ich knižní kamaráti
Uverejnené: 23. február 2015

Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice pozýva všetkých, ktorí sa radi vrátia do svojich detských liet na unikátnu výstavu bábok a scenografík.

 

Príďte sa zasmiať na Buratinovi, Čin-Činovi, Danke a Janke, Samkovi, Princovi Bajajovi, Budkáčikovi a Dubkáčikovi, Kráľovi či Jančim-paprike. Až 60 bábok, 25 scénografických návrhov pre bábkové inscenácie, 45 originálnych ilustrácií a 72 kníh zaujmú deti od 3 do 99 rokov.

 

Výstava prezentuje výber marionet z dielne slovenských bábkárov Michala Václava Anderleho a jeho strýka Jaroslava Anderleho. Vystavenú kolekciu dopĺňajú  najstaršie bábky z polovice 19. storočia - Škrhola, Samko, Kráľ a Janči-paprika ale aj modernejší Popolvár, Janko Hraško, Zlatovláska, Loktibrada, Snehulienka a sedem trpaslíkov, Perníková chalúpka či Smelý zajko v Afrike, “ uviedla Jarmila Kováčová, riaditeľka Literárneho múzea SNK a zároveň autorka koncepcie výstavy. Doplnila, že LM SNK má v zbierkovom fonde vyše 2 050 bábok a scenografík. Expozícia dokumentuje aj niekoľko výnimočných bábok, ktoré v rokoch 1972-1973 darovalo múzeu Štátne bábkové divadlo v Bratislave a Bábkové divadlo v Banskej Bystrici. Unikátna je aj kolekcia historických bábok a návrhov scén z tvorivej dielne českých výtvarníkov Bohdana Slavíka a Karla Hejcmana.

 

Populárne marionety dopĺňajú maňušky, javajky či tieňové bábky, ktoré spája ich rozmanitá interpretačná  knižná podoba, reprezentovaná originálmi ilustrácií, ale aj knižnými vydaniami ľudových i moderných autorských rozprávok. Návštevníci výstavy tak budú môcť obdivovať aj umenie klasikov slovenskej ilustrátorskej tvorby Martina Benku, Jaroslava Vodrážku či Emila Makovického a ich generačne mladších kolegov Miroslava Cipára, Róberta Bruna a ďalších.

 

K exkluzívnym zážitkom na výstave patria najstaršie vydania Prostonárodných slovenských povestí v zošitovej forme, ktoré vychádzali v rokoch 1919 - 1922, séria knižných vydaní Prostonárodných slovenských povestí z roku 1933 od Nakladateľstva L. Mazáča v Prahe s ilustráciami Martina Benku a obálkou Jaroslava Vodrážku, ale aj novšie vydania  Prostonárodných slovenských povestí z roku 1935 z Nakladateľstva Slovenskej ligy v Prahe.  Súčasťou výstavy je hravé zážitkové prostredie určené detskému návštevníkovi, ktorého čakajú na výstave vzrušujúce aktivity vrátane  interaktívneho sprievodcu s úlohami, ako si vytvoriť vlastné bábky a oživiť ich divadelným príbehom.

 

Bábky hrávali v tradičných ľudových hrách a mnohé z nich predstavovali archetypy ľudských charakterov -  napr. Don Šajn, Dr. Faust, bohatý sedliak, fiškáľ. Medzi najčastejšie hrané tituly v 1. pol. 20. storočia patrili Jánošík, Ženích z lotérie, Veselý šuster, Rinaldo-Rinaldíni, Návrat domov, Jenovéfa, Don Šajn, či Faust.

 

Termín trvania výstavy: 26. februára – 25. apríla, vernisáž 26. februára o 16.h v Literárnom múzeu SNK  - Galérii literatúry a umenia                                                                            

 

Autorská koncepcia výstavy: PhDr. Jarmila Kováčová, odborná spolupráca: Mgr. Adriana Brázdová, Mgr. Dana Jesenská

 

Autor: Mgr. Katarína Mažáriová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama