Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Ambasádor Indie na Slovensku, Shri Param Jit Mann navštívil aj SNK

Autor: Ambasádor Indie na Slovensku, Shri Param Jit Mann navštívil aj SNK
Foto: Ambasádor Indie na Slovensku, Shri Param Jit Mann navštívil aj SNK
Uverejnené: 23. február 2015

Jeho prvé kroky v spoločnosti Kataríny Krištofovej, generálnej riaditeľky SNK, viedli do univerzálnej študovne.

 

Chcel som vidieť národné kultúrne centrum Slovákov a list Mahátma Gándiho, ktorý Slovenská národná knižnica má vo svojich archívoch. A taktiež ma zaujalo, že v Martine máte Gándhiho ulicu, nikde inde som sa s tým zatiaľ nestretol,“ uviedol hneď v úvode ambasádor Indie.

 

Pána veľvyslanca zaujal skutočné vzácny list Rudyarda Kiplinga z roku 1921 a list Mahátma Gándhiho z roku 1910, ktorý napísal  Dušanovi Makovickému – vtedy osobnému tajomníkovi a lekárovi ruského spisovateľa L. N. Tolstého,“ uviedla Katarína Krištofová. Dodala, že veľvyslanec sa zaujímal aj o slovenských maliarov a spisovateľov, ale aj o možnú spoluprácu so SNK. „Prisľúbil nám poslať niekoľko kníh v sanskrte a jazyku hindí a podporiť preklad véd, najstarších známych písomností ľudstva, do slovenčiny,“ dodala generálna riaditeľka.

 

Zaujal ho odborný výklad riaditeľky odboru Historických knižných dokumentov a historických knižných fondov Jany Cabadajovej ale aj zbierka najvzácnejších historických kníh a dokumentov z fondov SNK.

 

 

 

Shri Param Jit Mann si pozrel aj Dátové centrum SNK a najvzácnejšie historické  knihy a dokumenty, ktoré SNK má vo svojich zbierkach, napr. Herbarius  – najstarší zachovaný a najznámejší herbár vo fondoch  SNK z roku 1484, Turóciho kronika (1488) - naše najvzácnejšie slovacikum, pretože autor knihy Ján z Turca pochádzal z územia dnešného Slovenska a v knihe sa prvýkrát v histórií objavuje slovo Slovák v starobylej forme „zlowaccho“, Bardejovský katechismus – prvá tlač napísaná aj vydaná na území Slovenska z roku 1581 a iné.

 

Autor: Mgr. Katarína Mažáriová, Dana Vojtková, SNK © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama