Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Talent vo vodnom póle na Evanjelickej spojenej škole

Autor: Talent vo vodnom póle na Evanjelickej spojenej škole
Foto: Talent vo vodnom póle na Evanjelickej spojenej škole
Uverejnené: 22. apríl 2015

Prvá zmienka o loptovej hre vo vode je v našich literárnych záznamoch uvedená k roku 1840.

 

Hráči pri tejto hre vraj sedeli obkročmo na sudoch a pomoci pádla sa snažili dostať loptu do bránok na oboch stranách hracieho poľa. Podobnosť tejto hry s konským pólom mala za následok, že táto hra dostala meno „Vodné pólo“. O tomto športe sme sa rozprávali so Simonom Kolářom, žiakom siedmej triedy na Evanjelickej spojenej škole v Martine. Člen reprezentačného družstva ocenil veľkú podporu rodiny a svoj vlastný osobný hlad po tomto druhu športovej aktivity.   

 

Odkedy sa venuješ plávaniu a prečo si sa rozhodol práve pre tento šport? Čo alebo kto ťa k nemu priviedol? 

Plávaniu sa venujem od 5 rokov. K plávaniu ma priviedli rodičia. Na začiatku to bolo zo zdravotných dôvodov. V 6 rokoch som sa stal členom vodnopólového klubu a vodné pólo robím dodnes. 

 

Čo ťa na tomto športe najviac baví? 

Šport, ktorému sa venujem prebieha najmä počas letnej sezóny, a vtedy ma baví kúpalisko, cestovanie aj kolektív. Na turnajoch som spoznal veľa chalanov a dievčat z celého Slovenska.

 

Napriek týmto pozitívam, uvažoval si niekedy, že s aktívnym športom prestaneš? Ak áno, prečo?

Niekedy o tom uvažujem. Takéto myšlienky mi napadnú hlavne v zimnej sezóne kedy máme nevhodné podmienky na trénovanie na krytej plavárni v Martine.

 

V čom konkrétne sa zmenil tvoj život po tom, ako si začal aktívne športovať? Aké vlastnosti by podľa teba mal mať úspešný športovec a čo je pre teba najväčšou motiváciou?

Neviem povedať, čo sa zmenilo, pretože športujem od malička. Dnes si myslím, že úspešný športovec by mal byť cieľavedomý, húževnatý, vytrvalý. Najväčšou motiváciou je pre mňa dosiahnuť čo najlepšie výsledky so svojim klubom.

 

Vodné pólo je mimochodom najdlhšie hraným kolektívnym športom. Ako tvoje športové aktivity vníma tvoje okolie a kolektív? Sú rodina a kamaráti radi, že športuješ? Ako ťa podporujú?

Rodina ma určite podporuje. Moji rodičia sa zúčastňujú na turnajoch a povzbudzujú nás. Väčšina mojich kamarátov sú tiež športovci.

 

Vplýva šport na tvoje výsledky v škole? Vychádza ti škola /učitelia, vedenie školy/ v ústrety pri rozvoji tvojho talentu? Ak áno, uveď konkrétne príklady.

Myslím, že šport zatiaľ nemá na moje výsledky v škole žiaden vplyv. Som rád, že ma škola podporuje, uvoľňuje na turnaje, zápasy a sústredenia.

 

Simon Kolář je žiakom Evanjelickej spojenej školy v Martine, ktorý v júli oslávi svoje 14 narodeniny. Za svoj doteraz najväčší športový triumf považuje 3.miesto v kategórii do 13 rokov na Majstrovstvách Slovenska a turnaje Nereus Cup 2014 a Veľkonočný turnaj Nováky 2012, na ktorých získal titul najlepšieho strelca turnaja vodného póla. Úspechy si vyslúžil za výkony na klubovej aj reprezentačnej úrovni.

 

Autor: Hedwiga Tkáčová, Dušan Haško © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama