Deň Zeme prilákal do ulíc stovky detí

Autor: Deň Zeme prilákal do ulíc stovky detí
Foto: Deň Zeme prilákal do ulíc stovky detí
Uverejnené: 27. apríl 2015

Tradičné podujatie organizované v spolupráci so spoločnosťou Brantner Fatra pri príležitosti svetového Dňa Zeme si v stredu užili školáci vo Vrútkach aj v Martine.

 

Počasie organizátorom prialo a tak deťom nič nebránilo v tom, aby sa mohli naplno venovať rôznym tvorivým a súťažným aktivitám. Deň Zeme, ktorý sa koná každoročne 22. apríla je ekologicky motivovaný sviatok, ktorého cieľom je upozorniť ľudí na dopady ničenia životného prostredia a vyvolať diskusiu o možných riešeniach. Jeho história siaha do roku 1969.

 

 

"Prvý krát bol Deň Zeme oslávený v San Franciscu. Táto oslava bola  myslená nielen ako ekologicky zameraný sviatok, ale aj ako kampaň, ktorá si kládla za cieľ preniesť otázku ekológie do politických kruhov. Zámerom bolo zvýšiť energetickú účinnosť, recyklovať odpadky a hľadať obnoviteľné zdroje energie. Táto akcia mala veľký ohlas práve medzi študentmi. Pre prvú oslavu Dňa Zeme bol zvolený  22. apríl1970," priblížil v príhovore históriu vzniku tradície Mgr. Juraj Gorilák, vedúci odboru kultúry a športu mesta Vrútky. Pre deti boli pripravené viaceré stanovištia, na ktorých si vyskúšali rôzne úlohy. Vo Vrútkach pred kultúrnou sálou Kriváň si deti zasúťažili v triedení odpadkov, vdýchli nový život chátrajúcej plastike, vyrobili si papierové súsošia, či ozdoby z plastu a skla.

 

 

Martinskému Divadelnému námestiu dominovali nápadití Brantneráčikovia z dielne žiakov základných škôl, pri ktorých výrobe dokázali využiť najrôznejšie odpadové materiály. Druhou témou kreatívnej súťaže boli alternatívne dopravné prostriedky a to, čo mali okoloidúci možnosť vidieť bolo naozaj veľkolepé.

 

Autor: RR © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama