Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Kocúr prináša deťom možnosť tešiť sa z tvorivého objavovania sveta

Autor: Kocúr prináša deťom možnosť tešiť sa z tvorivého objavovania sveta
Foto: Kocúr prináša deťom možnosť tešiť sa z tvorivého objavovania sveta
Uverejnené: 27. apríl 2015

Už 15 rokov fungujú v Turčianskej galérii detské tvorivé dielne známe pod názvom Deň Kocúra. Pre deti z radov širokej verejnosti sú v ateliéri Kocúra vyhradené stredajšie popoludnia.

 

Vďaka zaujímavým úlohám majú detskí účastníci pracujúci pod vedením skúsenej galerijnej pedagogičky možnosť rozvíjať svoje kreatívne myslenie a umelecké zručnosti. "Počas týchto dielní tvoria deti na rôzne témy, s využitím rozličných techník. Niekedy sa téma týka diel a autorov, ktoré sú v galérii práve vystavené, inokedy robíme práce napr. k sviatkom. Máme rôzne inšpirácie, skúšame rôzne techniky a materiály. Dnešná dielňa bola zameraná na Mikuláša Galandu. Deti pracovali s jeho kresbami a ich úlohou bolo ich nejako dotvoriť a vymyslieť k nim príbeh. Mali za úlohu interpretovať obrázok, ktorý dotvorili a vznikli z toho celkom zaujímavé veci. Ide o to, aby o obrazoch rozmýšľali, všímali si niektoré veci a hľadali súvislosti. Veľa krát tomu deti dajú úplne iný rozmer a postrehnú niečo, čo by dospelého vôbec nenapadlo," uviedla galerijná pedagogička Eva Mužilová.

 

 

Pod hlavičkou Kocúra Turčianska galéria pravidelne realizuje aj rôzne animačné aktivity k výstavám pre organizované detské skupiny v dopoludňajších hodinách. "Robíme cyklus tvorivých dielní Umenie hrou, v rámci ktorých sa s deťmi porozprávame o autorovi, o diele, o tom, aké pocity v nich dané dielo vyvoláva. Hľadajú rôzne súvislosti, či už vonkajšie alebo vnútorné a na základe toho robia interpretácie diel s využitím rôznych materiálov a techník. Stály animačný program Hurá galéria je určený pre škôlkarov a žiakov prvého stupňa, pre deti, ktoré majú prvý kontakt s galériou. Hravou formou sa dozvedia, kde sú, na čo galéria slúži a ako sa v galérii majú správať. Staršie deti sa s dielami oboznamujú prostredníctvom programu Spoznaj svoju galériu. Pre deti s hendikepom realizujeme cyklus dielní s názvom Mosty," priblížila ponuku animačných aktivít Eva Mužilová. Výber z prác detí, ktoré navštívili detský ateliér Kocúr, si vo výstavnej sieni pre mladých môžete pozrieť do konca mája 2015. Výstava To najlepšie z KOCÚRA... vás na malú chvíľu prevedie do farebného a veselého sveta detí, ktoré sa ešte nezabudli hrať a tešiť sa z tvorivého objavovania sveta.

 

 

Autor: RR © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama