Aeromúzeum v Tomčanoch rozšírilo svoju zbierku

Autor: Aeromúzeum v Tomčanoch rozšírilo svoju zbierku
Foto: Aeromúzeum v Tomčanoch rozšírilo svoju zbierku
Uverejnené: 24. jún 2015

Aeromúzeum oficiálne vzniklo pred desiatimi rokmi. Za ten čas svoju zbierku neustále rozširuje. O chod múzea sa stará partia dobrovoľníkov s bohatými skúsenosťami v odboroch civilného a vojenského letectva. Mnohí sú dokonca stále aktívnymi pilotmi.

 

Exponáty múzea dokumentujú vojenskú aj civilnú technológiu letectva vyrobenú pred viac ako tridsiatimi rokmi. O prevádzke a problematickom zháňaní exponátov nám porozprával zakladateľ múzea Peter Mazák.

 

„Sú rôzne spôsoby ako získať exponáty, môžete si lietadlo i kúpiť, ak je k dispozícii nejaké na predaj. Sú však aj iné možnosti. Kedysi za socializmu sa dávali lietadlá pre školy, škôlky, obecné úrady a podobne. My sme takýmto spôsobom získali MiG 15R, L29 R - obe fotoprieskumné verzie. Inak je to otázkou prenájmu. Spolupracujeme napríklad s Piešťanmi, kde je veľké nielen letecké múzeum, ale aj dopravná, kolesová a aj pásová technika. Máme od nich prenajaté exponáty. Je problém v dnešnej dobe takéto lietadlá získať, keďže armáda staré stroje likviduje a dáva ich zošrotovať firmám, ktoré obchodujú s vojenským materiálom. Hoci sú kvóty, vďaka ktorým sa časť techniky môže nechať vystaviť, časť sa musí zošrotovať. Snažíme sa zachrániť čo sa dá, pretože lietadiel je stále menej.“

 

V múzeu nájdete okrem napohľad obyčajného práškovacieho lietadla LET Z-37 „Čmeliak“ aj dve dopravné lietadlá AN 2 a L 410A či niekoľko prúdových lietadiel MiG. Okrem toho aj pár špecialít: „Dostali sme KT4, čo je letecký terč, ktorý sa ťahal na dlhom oceľovom lane za L39kou Albatrosom. Piloti po tom terči strieľali - je výraznej oranžovej farby. Strieľalo sa po ňom nielen zo zeme, ale nalietavali naň aj vo vzduchu. Bolo v ňom záznamové zariadenie. Ak vystrelený projektil len preletel okolo terča, zariadenie to aj tak zaznamenalo. Po skončení sa terč odpojil od lietadla a na padáku padal smerom dolu. Teda pokiaľ ho nezničili vo vzduchu. Získali sme aj raketu Olchov 75 – osem metrovú raketu stredného doletu, ktorá ničila ciele do výšky 50 kilometrov. Jej prvé použitie bolo vo Vietname. Ešte ju nemáme zloženú ale bude to krásny exponát.“

 

Najnovším exponátom je vojenský vrtuľník MI2, ktorý používalo Ministerstvo vnútra SR

 

Tri múzeá dostali do prenájmu vrtuľníky MI2, okrem Tomčian sa jeden nachádza v Nitre a ďalší v Slávnici. „Sú ináč sfarbené - v zelenej farbe a dokonca aj označenie majú iné. Býva na nich nápis OM, ale tieto majú B, čo bolo kedysi označenie pre bezpečnosť. Tieto vrtuľníky boli špeciálne vybavené, mali kamery, infra, možno odpočúvacie zariadenia alebo niečo podobné. Ešte nám na ňom chýbajú rotorové listy, prídavné nádrže sú tiež pripravené, musíme preto ešte niektoré veci skompletizovať. Táto verzia je zaujímavá v tom, že mala špeciálne určenie. Vidno, že mohla viezť napríklad šiestich ľudí a bola tam aj nejaká aparatúra. Vo vrtuľníku však niečo chýba na mieste sedadla. Mohli tam byť prístroje, pretože sú tu rôzne čidlá, dokonca vzadu na vrtuľníku je zariadenie, o ktorom doteraz nevieme na čo slúžilo. Momentálne čakáme na dokumentáciu k vrtuľníku. Je vo veľmi peknom, dobrom stave. Motoricky, dovolím si povedať, že by hádam aj vrčal, keby k tomu došlo. Podľa všetkého naň boli použité aj kvalitné farby. Hoci dlho stál na letisku, stále vyzerá výborne," prezradil nám Peter Mazák.

 

 

Dobrovoľníci sa v múzeu nestarajú len o leteckú techniku, ale aj o exponáty, ktoré sú v depozite a plánujú ich vystaviť. Keďže technika nie je pod strechou, kým sa postarajú o posledné lietadlo, musia sa vrátiť k prvému, ale robia to pre radosť. Vždy sa nájde ochotný kolektív, ktorý im pomôže s prácou v múzeu. Aeromúzeum navštevujú predovšetkým školy a škôlky. Deti totiž viac ako výklad o lietadlách zaujíma to, že si do lietadiel môžu priamo sadnúť. Vždy si ale treba obhliadku dohodnúť vopred, keďže sa o múzeum starajú aktívni piloti.

 

 

Viac informácií o Aeromúzeu v Tomčanoch nájdete na: www.aeromuzeum.sk.

 

Autor: Miroslav Hamar © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama