Virtuálna realita funguje: prvé výsledky liečby tupozrakosti na Slovensku

Autor: Virtuálna realita funguje: prvé výsledky liečby tupozrakosti na Slovensku
Foto: Virtuálna realita funguje: prvé výsledky liečby tupozrakosti na Slovensku
Uverejnené: 22. júl 2015

Očná klinika UVEA Mediklinik v Martine od marca 2015 testuje novú revolučnú liečbu tupozrakosti založenú na využití špeciálnych 3D okuliarov Oculus Rift a počítačovej hry Diplopia. Experiment má vynikajúce výsledky: 60 % pacientov dosiahlo po ukončení liečby zlepšenie videnia.

 

Tupozrakosť, odborne amblyopia, postihuje približne 2 až 3 percentá ľudskej populácie. Ide o poruchu videnia nazývanú tiež „lenivé oko“, pri ktorej majú oči veľký rozdiel refrakčných chýb, takže nezaostrujú na rovnaké body v priestore. Mozog si preto musí z dvoch nesúrodých obrazov jeden (väčšinou ten horší) vypnúť, aby zabránil dvojitému videniu. To sa mu síce podarí, na druhej strane však postihnutý stratí schopnosť vidieť priestorovo.

 

Inovatívna technológia prináša nádej

 

Táto porucha vzniká väčšinou v detstve a v minulosti vedci tvrdili, že ak sa problém amblyopie nevyrieši dostatočne skoro, dospelý pacient nemá nádej na vyliečenie. Najnovšie štúdie však tvrdia opak – podľa nich je mozog dostatočne plastický na to, aby sa na správne trojrozmerné videnie adaptoval v ľubovoľnom veku. Najznámejším pozitívnym príkladom je neurologička Susan R. Barry, ktorá sa pomocou vhodného tréningu naučila vidieť trojrozmerne ako 48-ročná.

 

Susanin prípad predstavuje nádej aj pre ostatných chorých a je dôkazom, že správne zvolená liečba môže znamenať úspech aj pre pacientov vo vyššom veku. Práve preto sa očná klinika UVEA Mediklinik v Martine rozhodla investovať do modernej technológie Oculus Rift, ktorá v spojení s počítačovou hrou Diplopia predstavuje novú nádej pre mnohých pacientov. Inovatívna liečba umožňuje trénovať obe oči súčasne. „Viacerí pacienti si pochvaľujú, že začali vidieť pohyb predmetu v priestore pred očami, napríklad hojdanie sa rúčky v autobuse sem a tam,“ vysvetľuje MUDr. Juraj Halička, PhD., ktorý spolu s doktorom Andersom Rustandom Holmom vedie v UVEA Mediklinik výskum liečby amblyopie pomocou virtuálnej reality.

 

Sľubný začiatok overí čas

 

Experimentu v martinskej klinike sa zúčastnilo 15 pacientov, pričom deviati z nich dosiahli objektívne zlepšenie videnia. V priemere išlo o zlepšenie ostrosti o jeden, no v niektorých prípadoch aj o dva či tri riadky pri čítaní písmen na tabuli. „Pacienti po jednotlivých sedeniach uvádzali, že amblyopné oko majú unavené, cítili, že sa musí namáhať. Na druhej strane boli aj takí ľudia, ktorým to nepomohlo, aj keď subjektívne udávali zlepšenie. Objektívne sme však v ich videní nezaznamenali rozdiel,“ dodáva MUDr. Juraj Halička, PhD.

 

 

Liečby sa zúčastnili pacienti rôzneho veku – pár mladších adolescentov, ľudia v strednom veku (do štyridsiatky) ale aj vo vyššom veku. Z doterajších výsledkov experimentu vyplýva, že aj táto metóda účinnejšie funguje u mladších pacientov. Pri starších pacientoch liečba v dvoch prípadoch neúčinkovala a v jednom prípade mala len priemerný účinok. Pohlavie na efektivitu liečby podľa všetkého nemá vplyv.

 

Na stiahnutie: vyhodnotenie liečby

 

Niektorí pacienti budú pokračovať

 

Každý pacient podstúpil liečebnú metódu pomocou 3D okuliarov Oculus Rift celkom osemkrát. Na začiatku liečby, v jej strede a na konci liečebného procesu vykonávali odborníci z kliniky monitoring celej terapie. Niektorým pacientom klinika ponúkne, aby v liečbe pokračovali. Odborníci však budú všetkých pacientov bez rozdielu sledovať a zaznamenávať vývoj ochorenia po 3, 6 a 12 mesiacoch. UVEA Mediklinik pripravuje aj ďalšiu fázu výskumu pomocou magnetickej rezonancie, v ktorej by odborníci radi sledovali aktivity v mozgu, ktoré sa odohrali počas ôsmich terapií s Oculus Rift.

 

 

O krok vpred pre dobro pacientov

 

Hoci sa uvedenie okuliarov Oculus Rift na trh očakáva až koncom roka 2015, očná klinika UVEA má k dispozícii developerskú sadu v predstihu. Princíp okuliarov spočíva v OLED displeji, ktorý je rozdelený na dve polovice. Pred každou z nich je šošovka a na každej polovici sa zobrazuje inak posunutý obraz. Každé oko je teda sústredené na iný obraz, čo spôsobuje, že sa javí ako priestorový (stereopsia). Počítačová hra Diplopia zasa do terapie vnáša zábavný prvok, takže liečba je v podstate zábavou. „Sám vývojár hry Diplopia sa z amblyopie vyliečil jej hraním,“ dodáva doktor Halička.

 

Autor: UVEA Mediklinik © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama