Čitatelia SNK si môžu prečítať až 3 600 elektronických kníh

Autor: Čitatelia SNK si môžu prečítať až 3 600 elektronických kníh
Foto: Čitatelia SNK si môžu prečítať až 3 600 elektronických kníh
Uverejnené: 23. júl 2015

Byť registrovaným čitateľom Slovenskej národnej knižnice (SNK) sa oplatí. Okrem vlastných 416 elektronických kníh majú čitatelia prístup ku ďalším 3 600 knihám prostredníctvom databáz EBSCO.

 

 

Slovenská národná knižnica nedávno zakúpila 416-člennú vybranú kolekciu elektronických kníh z dvoch renomovaných českých vydavateľstiev – Karolínum (250 titulov) a Nakladateľstvo Masarykovej univerzity (71 titulov). „Pri výbere sme sa zamerali predovšetkým na jazykovo prístupné publikácie pre slovenského čitateľa, teda slovenské a české mutácie,“ informovala Katarína Mažáriová, hovorkyňa SNK.. Zvyšok tvoria slovaciká z rôznych vydavateľstiev, t.j. Knihy, ktoré sa tematicky dotýkajú Slovenska.

 

Tzv. e-Knihy sa čítajú podobne, ako iné elektronické informačné zdroje online na http://search.ebscohost.com,kliknutím na eBook Full Text. Čítanie si nevyžaduje žiadne prídavné zariadenia ani softvéry. „Tento spôsob je však dostupný len v rámci siete SNK, takže čitateľ musí byť u nás zaregistrovaný. Novinkou je, že sa kniha dá stiahnuť  - teda vypožičať - do svojho počítača a na sedem dní ju mať takto kedykoľvek a kdekoľvek k dispozícii bez toho, aby počítač musel byť pripojený na internet,“ doplnila Mažáriová. Takéto čítanie si vyžaduje mať nainštalovaný program Adobe Digital Edition a byť zaregistrovaný na EBSCOhost – tzv. My EBSCOhost . Registrácia je zdarma.

 

S narastajúcim počtom mobilných zariadení sa elektronické knihy stávajú stále dôležitejšou a obľúbenejšou súčasťou fondu knižníc. Platforma EBSCOhost ponúka svoje eBooky aj pre niektoré mobilné zariadenia. V prípade, že chce čitateľ čítať na mobilnom telefóne, bude na to potrebovať softvér Bluefire Reader – s ním si knihu prečíta naozaj kdekoľvek bez ohľadu na to, či je pripojený na internet alebo nie. Ešte raz treba zdôrazniť, že z domu môžu čítať tieto e-Knihy aj tí, ktorí sú zaregistrovaní na vzdialenom prístupe SNK - http://eiz.snk.sk .

 

Autor: Katarína Mažáriová, SNK © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama