Deň radosti priniesol bohatý kultúrny program

Autor: Deň radosti priniesol bohatý kultúrny program
Foto: Deň radosti priniesol bohatý kultúrny program
Uverejnené: 27. august 2015

V sobotu 22. augusta 2015 sa v areáli kaštieľa v Trebostove uskutočnilo už po druhýkrát  pokračovanie jedinečného projektu pod názvom Deň radosti.

 

Pestrý a bohatý kultúrny program bol už tradične zameraný na prezentáciu regionálnych umelcov, ktorí sa venujú umeniu vo všetkých jeho formách, pripravené boli však aj športové a spoločenské aktivity pre deti a mládež, súťaže hasičské aj koniarske. Nechýbal folklór, jazz, folk, detské divadelné predstavenie, street art, výtvarné tvorivé dielne... Program na pódiu, pri pódiu a v areáli kaštieľa bol zostavený z vystúpení talentovaných regionálnych umelcov, ktorí svojimi vystúpeniami prispeli k nezameniteľnej atmosfére celej akcie.

 

Podujatie organizačne pripravili obec Trebostovo, Jazdecká spoločnosť Polet Trebostovo, Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a DHZ Trebostovo. Tohtoročné podujatie bolo podporené z projektu Kultúra a tradície Trebostovo 2015  (grant KIA – nadácia PONTIS) a bolo  tiež venované 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra.

 

Program na hlavnom pódiu, ktorý dramaturgicky zostavil jeden z hlavných organizátorov Miloš Kmeť, odštartovali muzikanti z Martina - duo The Fly, po nich vystúpili mladé  divadelníčky z DDS Kamarát, ktoré publiku v literárno-dramatickom pásme „Prvý mládenec slovenský“ priblížili osobnosť Ľudovíta Štúra. O balzam na dušu v podobe hovoreného slova sa postaral Ján Varinský, ktorý na akcii uviedol do života svoju knihu „Slivky“, sprievod autorskému čítaniu robili muzikanti z kapely Juraja Doricu 2 až 3 . Knihu pokrstil ostrieľaný literárny kritik a spisovateľ Igor Válek.

 

V programe, ktorý moderoval Adam Kmeť, vystúpili aj folklórni nadšenci – Chalani ze Žiliny, spevokol Valčan, FS Lysec a bačovské trio z Turca – Martin Brxa, Ľubomír Párička a Milan Roob. Shakers Dance Company z Martina pripravili ohnivý mix tancov a zaujímavý interaktívny tanečný blok, do ktorého sa zapojila aj časť početného publika. Jazzových fajnšmekrov určite potešil Juro Glonek a jeho spoluhráči z kapely Mixtape. Pre deti bolo pripravené akčné divadelné predstavenie Víla Dobromila.

 

 

Nechýbali  ani tvorivé dielne a to hneď na niekoľkých stanovištiach. Turčianska galéria v Martine zavítala do Trebostova s interaktívnou  putovnou výstavou „Umenie na vandrovke“, tvorivú dielňu k Roku Ľudovíta Štúra a výtvarný plenér členov Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov pripravilo Turčianske kultúrne stredisko v Martine.

 

O ukážku tvorby street art prostredníctvom „maľovania naživo“ sa podelil súčasný moderný umelec Radoslav ,,Rustyredes,, Gažura zo zoskupenia Live Painting, ktoré odprezentovalo aj  unikátnu výstavu nadrozmerných výtvarných diel priamo v komnatách kaštieľa. Pripravený bol aj tradičný jarmok ľudových remesiel, výstava tvorby ľudových rezbárov zo ŠTNV,  prezentovali sa trebostovské čipkárky, či skalničkári.

 

Na svoje si prišli aj milovníci koní - v areáli kaštieľa sa aj tento rok uskutočnili parkúrové preteky, ktoré majú v regióne Turiec, aj v samotnom Trebostove hlboko zakorenenú tradíciu. Návštevníci tiež boli svedkami finálového kola hasičskej  súťaže Turčianskej  ligy mladých hasičov. No a kto mal chuť zasúťažiť si, hoc nie je registrovaný športovec, svoje zručnosti si mohol overiť v tvorivých aktivitách, ktoré boli  pre deti aj „nedeti“ počas celého Dňa radosti pripravené. Pekných chvíľ a príležitostí na úsmev počas slnečného dňa nabitého rýdzou radosťou a pozitívnou energiou bolo naozaj viac než dosť, preto sa už teraz tešíme na ďalší Deň radosti...

 

 

Autor: Adam Kmeť, foto: Jaromír Meriač, TKS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama