Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Maliar Andrej Augustín rozprával o svojej tvorbe

Autor: Maliar Andrej Augustín rozprával o svojej tvorbe
Foto: Maliar Andrej Augustín rozprával o svojej tvorbe
Uverejnené: 05. október 2015

Turčianska galéria zorganizovala komentovanú výstavu spojenú s tvorivými dielňami s názvom Masterclass s akademickým maliarom Andrejom Augustínom. Účastníci akcie si mali možnosť vypočuť komentár autora k jeho obrazom z výstavy Feng Shui Very Much a namaľovať si vlastný obraz.

 

Turčianska galéria odštartovala 1. októbra novú sériu dielní, kde budú mať návštevníci galérie možnosť stretnúť sa s výtvarníkmi, porozprávať sa o ich dielach a tvorbe. Mesiac október patrí akademickému maliarovi Andrejovi Augustínovi, ktorý svojou komentovanou prehliadkou ku výstave Feng Shui Very Much priblížil súvislosti jeho tvorby. „Pri tvorbe obrazov mám veľmi rád ich názov. Rád sa pohrávam s rôznymi literárnymi hračkami, rád použijem krásny rým z textu piesní, ktorý ma inšpiruje,“ prezrádza autor výstavy.

 

 

Namaľoval obrazy ako Samučičká sama, stále nepomilovaná, Medulienky z medu, Snehulienky v snehu, Na Považí dobre, na Považí zdravo a mnoho iných. „Najprv ma niečo inšpiruje, vymyslím si názov a až potom vzniká obraz,“ dodáva maliar Andrej Augustín. Výnimkou maliarovej kreativity nie je ani názov výstavy Feng Shui Very Much, z ktorého cítiť blízkosť anglického spojenia „thank you very much“. „Sú to dva veľmi podobné odkazy s pozitívnym zdelením vnímania. Páčilo sa mi to prepojenie pozitívneho s tým, že ďakujem, mám sa veľmi dobre,“ vysvetľuje.

 

Oheň z Krymu – výnimka výstavy

 

Na výstave možno nájsť aj obraz Krista na horiacom strome, ktorý je výnimkou tejto expozície. „Ani jedna vec tu nie je angažovaná, no tento obraz je. Volá sa to Oheň z Krymu. Bola to priama reakcia na situáciu, ktorá sa odohrala na Ukrajine. Namaľoval som Krista ako trpiteľa, ktorý je prikovaný na strome a je vo farbách ukrajinskej vlajky. V pozadí je symbol Ruska - tie plamene a ten červený oheň na horiacom strome. Málokedy robím nejaké angažované veci. To musí byť niečo také, čo s človekom zakýva,“ opisuje svoje dielo Andrej Augustín.

 

Výstava je plná zaujímavých diel a okrem nich tu možno nájsť aj knižky, ktoré maliar ilustroval. „Keď ilustrujem detskú knižku a potom idem maľovať obraz, tak v rukopise zostáva návrat do detstva. Tie spomienky mám veľmi rád a často pracujem s fantáziou a nechávam sa unášať takými nereálnymi vecami,“ dodáva maliar. Autor vo svojich obrazoch veľmi často využíva aj motív anjelov. „Nie je to anjel z duchovného sveta, skôr je to anjel ochranca, patrón, pastier. Čiže pre mňa taký človek, čo niečo bráni, ochraňuje,“ rozpráva pán Augustín. Tvorba maliara je výrazne figurálna. Rád však kreslí aj niečo zo živočíšneho sveta a taktiež používa motívy a dekorácie zo sveta rastlín.

 

Kávové zrno ako pomôcka pri maľovaní

 

Andrej Augustín prezradil, že vo svojej tvorbe rád hľadá niečo nové a nerád by ostal pri niečom naučenom. Pri maľovaní využíva rôzne techniky, ako napríklad akryl a tapisérie. „Výsostne maľujem technikou akryl, ale snažím sa pracovať so štruktúrou,“ rozpráva maliar. Do svojej tvorby zaradil nový prvok, a to obyčajné kávové zrnká, ktoré pridáva do farby. „Urobí to takú príjemnú štruktúru. Nadnesene poviem, že to robí taký ten 3D pocit,“ upresňuje.

 

 

Po maliarovom výklade si mohol pod jeho vedením každý účastník vyskúšať namaľovať obraz. Návštevníci galérie sa mohli inšpirovať maliarovými obrazmi alebo vytvoriť maľbu podľa vlastnej fantázie. Atmosféra bola veľmi príjemná, uvoľnená a dámy, ktoré sa odvážili niečo namaľovať, boli pochválené samotným maliarom.

 

 

Autor: Mgr. Lucia Ertľová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama