Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Konferencia Iní v našich rodinách pootvorila dvere tabuizovaným témam

Autor: Konferencia Iní v našich rodinách pootvorila dvere tabuizovaným témam
Foto: Konferencia Iní v našich rodinách pootvorila dvere tabuizovaným témam
Uverejnené: 05. november 2015

V posledných rokoch sa na Slovenskú genealogicko-heraldickú spoločnosť v Martine častejšie obracali záujemcovia, túžiaci vedieť viac o predkoch, o ktorých sa v rodine veľa nevedelo alebo nehovorilo. Tak vznikla konferencia Iní v našich rodinách, venovaná sirotám, nemanželským deťom, delikventom či iným „iným“ v našich rodinách. Konala sa 28. – 29. októbra 2015 v Slovenskej národnej knižnici.

 

Historici, archivári, sociológovia, genetici, právnici i psychológovia z rôznych kútov Slovenska hovorili o tom, či vôbec a kde hľadať údaje o problematizovaných predkoch, do akej miery a za akých podmienok ich zverejňovať. Pre niekoho sú totiž informácie o nich normálne či skôr úsmevné, kým iní ich prenášajú ako bremeno, niekedy aj po celé generácie.

 

Z jednotlivých vystúpení vyplynulo, že siroty či deti rodiace sa mimo manželských zväzkov neboli u nás v minulosti zriedkavosťou. Tak na vidieku, ako aj v mestách. „Pošmyknutia“ nevyhli sa ani kňazskému či šľachtickému prostrediu, preto údaje v publikovaných rodokmeňoch týchto osôb či rodín treba niekedy brať s rezervou. Podobne ako dnes, aj v minulosti sa niektorí rodičia k svojim mimomanželským potomkom nepriznávali, iní s tým nemali problém.

 

 

Naše dejiny neboli chudobné ani na delikventov. Našli by sme ich pravdepodobne v každej rodine. Väčšina zločinov, ktoré spáchali, totiž súvisela s ich túžbou po majetku, s neschopnosťou nadobúdať ho čestným spôsobom či pokojne a nekonfliktne sa oň podeliť. Otázky, týkajúce sa kedysi utajovaných skutočných otcov, dnes pomáhajú genealógom objasňovať genetici (pomocou DNA-testov). Príbehy, ktoré tlejú vnútri našich rodín a niekedy traumatizujú žijúcich potomkov, zase riešia psychológovia. Aj o tom, o týchto metódach bola reč na spomínanom podujatí.

 

Konferencia pootvorila dvere do „trinástej komnaty“ „hriechov“, tabuizovaných príbehov aj škandálov našich predkov. Podobných, aké sprevádzajú naše rodiny i dnes. Mnohé z nich by sme azda radi z vlastnej či rodinnej minulosti radšej vymazali. Bez ich poznania, pochopenia, by sme však nepostúpili ďalej. V diskusii, ktosi z prítomných povedal: čo nemôžeš zmeniť, prijmi, avšak čo môžeš zmeniť, zmeň. Buď zmenou, ktorú chceš vidieť. Niečo na tom zrejme bude. Vyberme zo svojej minulosti to lepšie a na tom postavme svoju prítomnosť. I budúcnosť tých, čo prídu po nás. Možno práve toto bol odkaz spomínanej konferencie.

 

Autor: Milan Šišmiš, foto: Dana Vojtková a archív SGHS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama