Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Gymnazistka Barbora: Na záznam zážitkov v Chicagu by som potrebovala celú knihu

Autor: Gymnazistka Barbora: Na záznam zážitkov v Chicagu by som potrebovala celú knihu
Foto: Gymnazistka Barbora: Na záznam zážitkov v Chicagu by som potrebovala celú knihu
Uverejnené: 12. november 2015

Ísť na niekoľko týždňov za hranice krajiny, kultúry a predovšetkým vlastného pohodlia býva niekedy náročné. Vedia o tom už aj deviati študenti Evanjelického bilingválneho gymnázia v Martine, ktorí v hosťujúcich amerických rodinách strávili polovicu uplynulého leta.

 

Aj prostredníctvom tejto príležitosti sa škola v spolupráci so zahraničnými partnermi (americkými cirkevnými zbormi a kresťanskými rodinami v týchto cirkevných zboroch) usiluje o to, aby svojím študentom ponúkla nielen dobré vzdelanie, ale aj celý rad ďalších pridaných hodnôt. Na svoje dojmy a zážitky spomína aj tretiačka Evanjelického gymnázia Barbora Sopoligová: „Celý júl som strávila v Chicagu, USA spolu s mojimi spolužiačkami Terkou, Julkou a Máriou. Moje pocity boli spočiatku dosť zmiešané. Každá z nás totiž bývala v inom dome a mala iný program. Naše hosťujúce rodiny sa však niekedy dohodli a vtedy sme mohli podniknúť zaujímavé veci všetci spoločne.

 

Rástla so svojou školou

 

Prvé dni v USA bývajú pomerne ťažké. Dosvedčuje to aj Barbora: „Najťažší pre mňa bol prvý týždeň. Bolo to pre mňa totiž prvýkrát, čo som bola tak ďaleko od rodičov. Na moje veľké prekvapenie bola však rodina, v ktorej som bývala veľmi podobná tej našej. Tvorili ju  otec, mama, štyri deti (dve dievčatá a dvaja chlapci) a pes. Presne, ako to máme u nás doma!

 

Barbora je gymnazistkou na Evanjelickej spojenej škole (ďalej ESŠ) od vzniku školy v roku 2004. Je teda človekom, ktorý rástol spolu so svojou školou. V pätnástich rokoch nastúpila na gymnázium, ktoré nadväzuje na činnosť Evanjelickej základnej školy v Martine, aby pokračovala v kvalitnom akademickom vzdelávaní, zameranom na angličtinu a vo výchove v evanjelicko-kresťanskom duchu. Výnimočnú skúsenosť byť v americkej rodine a cirkevnom zbore jeden letný mesiac  Barbore priniesol záver tretieho ročníka.   

 

„Veľmi zaujímavou skúsenosťou počas pobytu v Chicagu bol štvrtý júl, deň americkej nezávislosti, ktorý som v spoločnosti mojej americkej rodiny strávila na ich dome pri jazere v Indiane. Bolo tam množstvo ďalších ľudí a príbuzných, čo mi tiež nebolo cudzie. Obrovský zážitok pre mňa bol baseballe, najobľúbenejší americký šport. Ochutnala som dokonca deep dish pizzu, ktorá je základným jedlom, ktoré musíte ochutnať, ak ste v Chicagu!“  

 

Pomáham, lebo ma k tomu vždy viedli

 

Podobne ako v Evanjelickej spojenej škole v Martine, aj v Chicagu si Barbora uvedomovala význam solidarity a pomoci iným. „Pobyt v USA nebol len o tom, aby mi ukázali, aké krásne je Chicago. Každý týždeň v stredu sme cestovali do chudobnej štvrti Chicaga – Austinu – kde sme chodili do takzvaného Kidz express. Ide o program pre černošské deti, prostredníctvom ktorého sa im pomáha rozvíjať seba a zároveň zažiť aj trochu zábavy a radosti. Vidieť to a byť s tými deťmi,  bol pre mňa jeden z najväčších zážitkov. Skutočne a opäť som si uvedomila, aké dôležité je pomáhať“, konštatuje Barbora.

 

Sme radi, že študenti ESŠ zažívajú vo svojej škole vzdelávanie, ktoré je primerane náročné nato, aby mohli títo mladí ľudia naplniť svoj potenciál a byť tak vedomostne aj prakticky pripravení na vysokoškolské štúdium alebo svoje ďalšie štúdium a pôsobenie v zahraničí.  Vďaka vernosti našich amerických partnerov majú študenti ESŠ mimoriadnu príležitosť zažiť spoločenstvo v medzinárodnom kontexte a spoznať tu bezpečné a podnetné spoločenstvo. Veľkým benefitom pre nich je nielen spoločne strávený čas s členmi hosťujúcej rodiny, ale predovšetkým  stretnutie s Božím slovom, kresťanskými hodnotami a príkladmi kresťanského charakteru, ktoré sú živé a dôležité aj za hranicami vlastnej rodiny alebo krajiny. To potvrdzuje aj Barbora, ktorá dodáva: „Zážitkov v Chicagu som mala ešte omnoho viac, ale na to by som potrebovala celú knihu. Som vďačná, že som mohla skúsiť takýto  super výmenný program.  Určite by som šla ešte raz, a preto to odporúčam každému, kto chce niečo zažiť alebo sa niekam posunúť v živote.

 

Autor: Hedwiga Tkáčová © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama