Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pozvánka: Szidi TOBIAS - Jolanka

Autor: Pozvánka: Szidi TOBIAS - Jolanka
Foto: Pozvánka: Szidi TOBIAS - Jolanka
Uverejnené: 13. november 2015

Ak patríte k ľuďom, ktorí nepovažujú hudbu len za čas vypĺňajúcu a nič nehovoriacu kulisu, ale ste fanúšikmi originálnej a plnokrvnej hudby, v tom lepšom prípade spojenej s inteligentnými textovými reflexiami, ponúkame vám možnosť zažiť neopakovateľný koncertný zážitok. Szidi Tobias, vynikajúca a uznávaná slovenská divadelná a filmová herečka, členka Divadla Astorka Korzo '90, známa aj za našimi hranicami napríklad svojou spoluprácou s autorským tandemom Petr Hapka – Michal Horáček, pre svojich fanúšikov pripravila koncertnú, živú verziu svojho zatiaľ posledného, šiesteho albumu Jolanka, vydaného v decembri minulého roka v produkcii slovenského vydavateľstva Pavian Records.

 

Za predaj albumu obdržala v máji na vypredanom koncerte v Starej tržnici v Bratislave ocenenie Zlatá Platňa. Hneď po jeho uvedení bolo zrejmé, že sa jedná o jeden z najzaujímavejších a najoriginálnejších česko-slovenských albumov roka. Tak ako sa už v prípade Szidi stalo zvykom, ide o album plné osobitých a originálnych piesní, intímnych osobných spovedí a výpovedí o živote samom, jeho vnímaní a prežívaní.

 

Autorské podanie Szidi Tobias, neopakovateľný precítený hlasový prejav, odzbrojujúca úprimnosť, neodolateľný šarm a spevácke majstrovstvo – to všetko dáva každej zo skladieb punc výnimočnosti. Ako píše vo svojej recenzii Pavel Malovič: „Cédečko očarí spojením slovenskej a maďarskej melodiky so zvukomalebnými ohlasmi šansónu, balkánskeho folklóru, klezmeru a odrobiniek tradičného džezu. Suma sumárum: metaforický výsledok pozorného načúvania hovorí, že je to celé tak, ako keby výsledný útvar skomponoval Gabriel García Márquez s Fridou Kahlo v réžii mladého Emira Kusturicu. A to nie je maličkosť, to je CD roka!“

 

Autorsky sa na albume (už po šiestykrát) podieľal osvedčený tandem Milan Vyskočáni (hudba a produkcia) a Peter Lipovský (texty). Jedným textom prispel Milan Lasica a po prvýkrát si jednu pieseň otextovala aj samotná speváčka (pieseň Édesanyám venovaná mame). „Chcela som urobiť bláznivý album s trúbami, cimbalom a husľami, taký, aby z neho išiel temperament a radosť. Môj muž Peter Lipovský s Milanom Vyskočánim mi také piesne napísali. Už sa neviem dočkať, čo na ne povedia naši ľudia”, osvetľuje pozadie vzniku albumu speváčka Szidi Tobias.

 

Piesne na albume sú naspievané v slovenčine, češtine a maďarčine a jedná sa zatiaľ o speváčkin najosobnejší album. Bol nahrávaný v komornom rodinnom prostredí štúdia českého hudobníka Davida Kollera, o mix a mastering sa postaral Michal Pekárek. Hudobne sa na ňom podieľalo cez dvadsať vynikajúcich muzikantov, za všetkých spomeňme Marcela Buntaja, Martina Gašpara, Milana Osadského, Marcela Comendanta či Stana Palúcha. Po úspešnom májovom turné v plnej zostave po viacerých slovenských mestách si tentokrát pripravila vynikajúca slovenská speváčka a herečka Szidi Tobias pre svojich fanúšikov piesne z nového albumu v komornej úprave. Piesne zaznejú v doprovode hudobníkov Milana Vyskočániho (klávesy, gitara), Andreja Gála (violončelo) a Milana Osadského (akordeón).

 

Szidin neopakovateľný precítený spevácky prejav plný citu, úprimnosti a ich muzikantské majstrovstvo budú určite zárukou nevšedného komorného hudobného večera. Nenechajte si ujsť príležitosť osobne vidieť, počuť a prežiť túto Szidinu hudobnú oslavu. Pretože, citujúc jednu z recenzií V Lidových novinách: „Szidi si na albu JOLANKA obléká písně jako šaty ze šatníku. V každé dokáže byt jiná a do každé si doplní nějakou „cetku“, drobnost, cingrlátko, něco, co najde, nebo má po ruce. Szidi miluje příběhy obyčejných lidí a to je z jejich písní cítit. Vybírá si texty, které působí velmi osobně, ale najdeme se v nich všichni. Zpěvačka má na tomto albu několik tváří. Dokáže byt něžná i provokující, bláznivá i pokorná, ze všeho nejvíc však upřímná. Dokáže podat barvité písničkové obrazy ze všedního života s takovou sugestivitou a prožitkem, že se v nich sami najdete.

 

Autor: Barmuseum © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama