Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Talianske dobrodružstvo s projektom Erasmus+

Autor: Talianske dobrodružstvo s projektom Erasmus+
Foto: Talianske dobrodružstvo s projektom Erasmus+
Uverejnené: 24. november 2015

Dve žiačky Hotelovej akadémie v Martine, Dominika Benčíková (3. HA) a Lenka Kubovová (2. HA), zažili vďaka projektu Erasmus+ neopakovateľný zážitok v Taliansku – dvojtýždňovú odbornú prax.

 

 

Naša účasť na projekte Erasmus+ sa začala už na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine. Tento projekt je podporovaný EÚ a zrealizovali sme ho vďaka spoločnosti KABA. Pohovor bol v anglickom jazyku a viedla ho pani profesorka Mgr. Janka Miľanová a pán Mgr. Martin Kubiš zo spoločnosti KABA. Štrnásť šťastlivcov potom dostalo možnosť ísť na dvojtýždňovú odbornú prax do Talianska.

 

Pred cestou nás čakalo pár povinností

 

Okrem podpisovania zmlúv sme sa zúčastnili kurzu „Bilancie kompetencií“, kde sme sa počas troch dní dozvedali potrebné informácie. Dňa 10.10.2015 sme sa všetci stretli pred železničnou stanicou v Martine a odišli na letisko v Krakowe. Odtiaľ sme potom leteli do Milána – Bergama. Z Bergama nás zaviezol autobus do mestečka Momperóne. Cieľom našej cesty bolo stredisko talianskeho agroturizmu „Ca´ Dell´ Aglio“. Farma je obklopená vinicami a jedným z najväčším golfových ihrísk v Európe.

 

Počas praxe sme sa naučili veľa nových vecí

 

Pani Gemma Delucchi, majiteľka usadlosti, nám ukázala, ako sa robí pravá domáca talianska pizza. Ochutnali sme rôzne druhy cestovín a naučili sa robiť aj pravé talianske Tiramisu. Zdokonaľovali sme sa v anglickom jazyku a priúčali sa základom talianskeho jazyka. Každý z nás si vyskúšal aj prácu kuchára. Pod dozorom pani majsterky Bc. Moniky Ďuríkovej sme skúšali nové druhy prestierania stolov a učili sa zaujímavosti talianskej obsluhy.

 

Užili sme si aj výlety     

 

Okrem práce náš čas vypĺňali aj výlety do mesta Janov, Miláno a Stresa. V Janove sme obdivovali architektúru mesta, ktoré je rodiskom Krištofa Kolumba a obrovské lodenice. V Miláne sme sa nevedeli vynadívať na pompézne stavby Duomo di Milano, galériu Vittorio Emanuele II. Trochu kultúrneho pôžitku nám dodala aj Opera Teatro alla Scala. Ako posledné sme navštívili mesto Stresa, kde sme sa vydali loďou objavovať ostrovy Isola Bella, Isola Madre, Isola Del Pescatori, Isola Di Giovanni. Ostrovy sa nachádzajú na jazere Lago Magiore, ktoré obklopujú Alpy.

 

 

Taliansko nám bude chýbať

 

Taliansko je naozaj krásne, ale zároveň aj veľmi odlišné. Svojou kultúrou, zvykmi a správaním ľudí sa od Slovenska veľmi líši. Taliansko nám bude veľmi chýbať. Nielen príroda a okolie, ale najmä ľudia, ktorých sme  spoznali. Každému, kto má možnosť dostať sa na program Erasmus+ odporúčame jediné - skúsiť to a nebáť sa, pretože „risk je zisk“. Počas praxe v zahraničí sa dá nadobudnúť iný pohľad na život, vidieť rozdiel kultúr, ale hlavne spoznať cudziu krajinu a priučiť sa nový jazyk, nové veci. Naša výprava do neznáma mala veľký úspech. Pre všetkých z nás to bol veľký zážitok. Projekt Erasmus+ dal každému veľa do života. Rady by sme sa sem niekedy v budúcnosti vrátili.

 

Autor: Dominika Benčíková 3.HA, Lenka Kubovová 2.HA © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama