Projekt Shadowing – Súkromná základná škola BellAmos privítala českých učiteľov

Autor: Projekt Shadowing – Súkromná základná škola BellAmos privítala českých učiteľov
Foto: Projekt Shadowing – Súkromná základná škola BellAmos privítala českých učiteľov
Uverejnené: 09. december 2015

Na vybrané martinské školy k nám prišla na týždeň návšteva pedagógov z Čiech v rámci medzinárodného projektu Shadowing, ktorého cieľom je sledovanie vyučovacích techník, metód, postupov vzdelávania a pracovného prostredia. Slovenskí a českí učitelia si tak mohli vzájomne vymeniť svoje skúsenosti a urobiť krok vpred vo vzdelávacom procese.

 

Gestorom celého projektu Shadowing je Mgr. Martin Kríž, ktorý ponúkol riaditeľovi RNDr. Jiřímu Kuhnovi z Gymnázia Bohumila Habala v Nymburku spoluprácu so zaujímavými zahraničnými školami. Medzi nimi bolo Evanjelické gymnázium, Gymnázium Viliama Paulinyho-Tótha a Základná škola BellAmos. „Niekoľko slovenských škôl je združených v spoločnosti Pallas Athena a zároveň spolupracujú aj s neziskovou organizáciou Indícia. Venujú sa najmä inováciám, modernému smerovaniu vzdelávania na Slovensku a v rámci toho sa spojili s českým gymnáziom,“ rozpráva Zuzana Herbrychová, učiteľka 2. stupňa na SZŠ BellAmos. SZŠ BellAmos hostila v týždni od 31.11. do 04.12. troch českých pedagógov z Gymnázia Bohumila Hrabala.

 

Podmienkou boli prírodovedné predmety

 

Shadowing je projekt realizovaný dotáciou z Európskej únie, na základe čoho boli vyzvané české školy, aby sa do tohto projektu prihlásili. Gymnázium Bohumila Hrabala prihlásilo 6 učiteľov, pričom museli dodržať podmienku – prírodovedné predmety. Byla možnost vybrat si z evropských států, kam bychom se chtěli jít podívat. Jedna z těch nabídek byla právě i na Slovensko. Pan ředitel to odsouhlasil a pak už byla jenom dohoda s tou slovenskou stranou, to kterého města, do kterých škol a na jaké předměty se půjde. V září jsme se přihlásili a teď v prosinci jsme šli do terénu,“ hovorí Michal Hrstka, učiteľ telesnej výchovy a biológie na Gymnáziu Bohumila Hrabala. Na SZŠ chodili na vyučovanie traja pedagógovia, dvaja chodili na matematiku a fyziku a pán Hrstka chodil na biológiu a geografiu. Ich zvyšné dve kolegyne boli na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha a jedna na Evanjelickom gymnáziu, ktorá absolvovala dvojjazyčnú výuku v anglickom a slovenskom jazyku.

 

 

Učitelia boli na hodinách len tieňom

 

Ako vyplýva z anglického názvu projektu, Shadowing je vlastne tieňovanie a sledovanie vyučovacieho procesu. „Učitelia len sedia, nezasahujú do hodiny. Majú tablet alebo papier a zapisujú si, čo učiteľ na hodine robí, aby sa poučili do vlastnej praxe,“ vysvetľuje Mgr. Tomáš Krško, správca IKT a učiteľ informatiky na SZŠ BellAmos. Informácie si však pedagógovia nevymieňajú len počas prestávok medzi vyučovaním. V predposledný deň výmenného pobytu ich čakala záverečná porada, na ktorej sa zišli všetci zo školy a zosumarizovali celý priebeh projektu. Keďže ide o získavanie inšpirácie a šírenie dobrých príkladov z praxe, kontakt neprebiehal len na pôde školy. „Výmeny skúseností prebiehajú na formálnej úrovni, ale aj v neformálnom prostredí. Stretávame sa aj poobede, máme naplánovanú aj návštevu divadla,“ dodáva Zuzana Herbrychová.

 

Shadowing neprebiehal len v Martine

 

Gymnázium Bohumila Hrabala už pred mesiacom vyslalo skupinu pedagógov, ktorí za získavaním a výmenou poznatkov vycestovali do Bratislavy. Zapojené však nie sú iba slovenské školy, ale aj anglické. „Dvaja učitelia sú momentálne vo Veľkej Británii,“ upresňuje Zuzana Herbrychová. Učitelia tak čerpajú inšpiráciu aj z iných kultúr a okrem toho sú aj v sociálnom kontakte s ostatnými vyučujúcimi.

 

Pobyt českých kolegov bol prínosný pre obe strany

 

Hoci slovenskí učitelia nevycestovali nikde, návštěva českých pedagógov bola obohacujúca aj pre nich. Oni nám povedia, ako to na nich pôsobí a my máme spätnú väzbu,“ hovorí Zuzana Herbrychová. Pedagógovia si mohli vzájomne vymeniť nielen skúsenosti z vyučovania, ale aj informácie ohľadom rôznych školských aktivít. „Tretiaci na GBH majú povinné športové kurzy – vodácke, lyžiarske, turistické. Myslím, že je to veľmi zaujímavé,“ pokračuje pani Herbrychová. Absolvovanie projektu Shadowing sa pozdávalo aj českým vyučujúcim. Stínování je pro učitele přínosní. Může to být ve vedlejší škole, může to být na Slovensku, po světe – vždy si člověk z té hodiny odnáší něco nového, co se dá využít ve své praxi,“ pochvaľuje si Michal Hrstka.

 

 

Autor: Mgr. Lucia Ertľová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama