Večer s legendami v Turčianskej galérii

Autor: Večer s legendami v Turčianskej galérii
Foto: Večer s legendami v Turčianskej galérii
Uverejnené: 25. január 2016

Štvrtkový večer v Turčianskej galérii patril legendám, a to nie hocijakým, ale práve tým so slovenskými koreňmi. Príbehmi týchto svetoznámych osobností, hudobne aj slovne, sprevádzal hostí docent Marián Pauer.

 

Prvou spomenutou významnou osobnosťou bol americký astronaut Eugen Andrew Cernan. Vo vesmíre bol až trikrát. Najprv s Gemini 9, neskôr s Apollo X. obletel Mesiac a vyskúšal podmienky na pristátie, a napokon ako veliteľ kozmickej lode Apollo XVII. otlačil svoju šľapaj na Mesiaci a je doposiaľ posledným človekom, ktorý tak urobil. Málokto však vie, že korene tohto astronauta siahajú až do Kysúc Večer patril aj osobnosti Arthura Fleischmanna, bratislavského rodáka, autora krištáľovej koruny pre britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorú vysekal z dvojtonového bloku plexiskla dlátom.

 

 

Ďalšou spomenutou legendou bol svetoznámi fotograf Ďežo Hoffmann. Rodák z Banskej Štiavnice vytvoril obrazový imidž slávnej liverpoolskej skupiny The Beatles a sveta šoubiznisu 60. rokov v Londýne. Večer pokračoval spomienkou na ďalšiehop výzamného fotografa Martina Martinčeka a jeho manželku Ester Šimerová-Martinčekovú. Večer bol popretkávaný návratmi moderátora Mariána Pauera k osobným stretnutiam s osobnosťami, ich priateľmi a  rodinným i príslušníkmi. Večer sme nielen spomínali, ale i mysleli do budúcnosti, pripraviť aj ďalšie podobné programy. Veď o tento úvodný,  už majú záujem i v ostatných kútoch Slovenska a dokonca i za hranicami.

 

Autor: Patrícia Lipková © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama