Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Benefičný koncert Sisi Sklovskej a Richarda Rikkona

Autor: Benefičný koncert Sisi Sklovskej a Richarda Rikkona
Foto: Benefičný koncert Sisi Sklovskej a Richarda Rikkona
Uverejnené: 17. február 2013

14. februára sa v Slovenskom komornom divadle konal benefičný koncert Sisi Sklovskej a Richarda Rikkona. Podujatie organizovalo združenie Matka a dieťa Turca. Účelom tohto krásneho koncertu bolo získať prostriedky pre Psychiatrickú kliniku UNM, konkrétne časti, kde sú hospitalizované deti.

Občianske združenie Matka a dieťa Turca vzniklo v roku 2006 v Martine. Jeho cieľom je pomôcť zriadiť dôstojné priestory v Univerzitnej nemocnici v Martine, slúžiace na poskytovanie zdravotnej starostlivosti o ženy, matky a deti. "Benefičné koncerty organizujeme viacero rokov po sebe, toto je už šieste podujatie. Na koncerte v Národnom dome sa krstilo aj DVD, ktoré má tínedžerom priniesť informácie o správnom držaní tela. Až 70-80% detí sa vôbec nevenuje aktívnemu pohybu a v budúcnosti to spôsobuje rôzne zdravotné problémy. Pripravujeme distribúciu DVD filmu na martinských školách a v detských ambulanciách. Sme veľmi radi, že na podujatie prišlo množstvo ľudí a podporili nás," uviedla Ing. Petra Piršelová, predsedkyňa a štatutárna zástupkyňa združenia Matka a dieťa Turca.

Hlavným podnetom na vznik tejto organizácie bol stav na pôrodnom oddelení, ktorý neumožňoval matkám ostávať pri deťoch dlhšiu dobu ako štyri dni v prípade, ak sa objavili nejaké zdravotné komplikácie novorodencov. Aj keď nemocnica matky od detí oddeľovať nechcela, problémom boli nedostatočné priestory a chýbajúce vybavenie pre dlhodobejší pobyt. Skupina žien z Martina sa preto rozhodla založiť neziskovú organizáciu, ktorá vďaka príspevkom a benefičným podujatiam tieto prostriedky získava a používa ich práve na zlepšovanie priestorov a podmienok pre mamy a deti v martinskej nemocnici. Združenie podporuje humanizáciu zdravotnej starostlivosti, výskum, vzdelávanie a výchovu odborníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti o ženy, matky a deti v rámci viacerých projektov:

Mama a ja spolu

Každý človek iste vie, že práve prítomnosť blízkeho človeka je v boji s chorobou veľmi dôležitá. Podpora a láska, ktorú poskytuje rodina, pomáha pacientovi v uzdravení. Dáva mu chuť bojovať s chorobou a svoj boj aj vyhrať. O to viac, že v tomto prípade ide o tých najmenších. Novonarodené deti, ktoré okrem maminej vône, tlkotu jej srdca a láskavého hlasu nepoznajú nič iné. Po tom, čo hneď po narodení opustili známe a bezpečné prostredie je mamina blízkosť ich jedinou istotou, ktorú majú. Len jediný človek na celom svete im môže poskytnúť dostatočnú silu v boji s chorobou. Iste teda nebudeme preháňať, keď vyslovíme myšlienku, že prítomnosť matky je pre chorého novorodenca otázkou života a smrti. Záštitu nad projektom prevzala pani europoslankyňa Anna Záborská.

Ako doma

Klinika detí a dorastu UNM je špičkové pracovisko, ktoré sa stalo i centrom excelentnosti. Táto skutočnosť je zárukou ďalšieho rozvoja pracoviska. Zamestnanci Kliniky liečia deti rôzneho veku od 0 do 19 rokov, čo je veľmi špecifická práca. Tak ako na našom predchádzajúcom projekte "Mama a ja spolu" i tu platí, že samotný liečebný proces je len časť úspechu. Veľkú úlohu zohráva i podpora od rodiny a v neposlednom rade i príjemné prostredie v nemocnici. Práve v tejto oblasti sú na Klinike detí a dorastu vpred oproti mnohým ďalším oddeleniam. Zamestnanci Kliniky sa neustále snažia nielen o fyzické zdravie "svojich" detí, ale aj o príjemnú atmosféru na oddelení. Napriek tomu je stále čo zlepšovať. Na oddelení starších detí vznikla potreba rekonštrukcie sociálnych zariadení. Vedenie UNM uznalo túto potrebu ako naliehavú a rozhodlo sa ju riešiť v spolupráci s občianskym združením Matka a dieťa Turca. Na jar 2010 sa pustíme do práce a už v lete 2010 budú mať choré deti na oddelení starších detí (od 6 do 19 rokov) k dispozícii kúpeľňu pre dievčatá a mladšie deti, toaletu pre dievčatá a kúpeľňu s toaletou pre chlapcov.

V krajine zázrakov

Projektom „V Krajine zázrakov“ chceme priniesť úsmev na tvárach chorým deťom na Klinike detí a dorastu v UNM. Už v projekte „Mama a ja spolu“ sme sa snažili o fyzickú i duševnú pohodu chorých detí, aby sme pomohli napredovaniu liečebného procesu. Projekt „Mama a ja spolu“ vyriešil otázku fyzickej prítomnosti matky pri chorom novorodencovi. Krajina zázrakov bude dopĺňať liečebný proces starším deťom. Hospitalizované deti vo veku od 0 do 19 rokov na Klinike detí a dorastu bojujú so svojimi viac, či menej závažnými ochoreniami. Dnes vieme, že „polovicou úspechu“ pri liečbe je psychická pohoda. Chceme preto priniesť chorým deťom úsmev a dobrú náladu veselými animáciami – dramatickými i výtvarnými priamo na nemocničnom oddelení v spolupráci so Súkromnou SUŠ v Martine.

Web združenia: matkaadietaturca.sk

Foto: IAM Photography


Reklama

príbuzné témy

Reklama