Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Tupozrakosť detí môžeme liečiť elegantne už aj na Slovensku

Autor: Tupozrakosť detí môžeme liečiť elegantne už aj na Slovensku
Foto: Tupozrakosť detí môžeme liečiť elegantne už aj na Slovensku
Uverejnené: 02. február 2016

Na detičky s prelepeným sklom na okuliaroch je vždy trocha smutný pohľad. Nehovoriac o tom, že detská škodoradosť nepozná zľutovanie – okuliarnikmi sú aj deti s obyčajnými okuliarmi, nieto ešte deti s okluzorom. Tak sa totiž prelepené sklo pred zdravým okom nazýva. Slúži na to, aby sa druhé, takzvané tupozraké oko muselo viac snažiť a začalo lepšie vidieť. V súčasnosti už deti nemusíme trápiť, liečenie tupozrakosti dnes prebieha oveľa elegantnejšie.

 

Dvojité a ploché videnie vie potrápiť

 

Tupozrakosť (amblyopia) trápi približne 2 až 3 percentá ľudí. ide o poruchu, pri ktorej oči nezaostrujú na rovnaké body v priestore a mozog musí „vypnúť“ jeden z dvoch nesúrodých obrazov, aby zabránil dvojitému videniu. Človek trpiaci amblyopiou má často problémy so zaostrovaním, no najčastejším príznakom je, že nevidí priestorovo. Táto zraková chyba sa nevyhýba ani deťom. „Málokto vie, že rovnako, ako sa učíme hovoriť či chodiť, sa musíme v útlom veku naučiť aj vidieť. Tupozrakosť nastáva, keď jedno oko vidí horšie ako druhé. Zdravé oko robí všetku prácu a to druhé zatiaľ lenivie,“ vysvetľuje doktor MUDr. Juraj Halička, PhD., oftalmológ na očnej klinike UVEA Mediklinik.

 

Okuliare, ktoré sú cool

 

V minulosti panovalo vo vedeckom svete presvedčenie, že amblyopiu je možné riešiť iba do 4 rokov. Neskôr sa tento vek posunul na 6, neskôr na 8 rokov. Jediným spôsobom liečby bolo používanie okluzora, teda prelepeného skla na okuliaroch pred zdravým okom. „Dnes máme k dispozícii riešenie, ktoré je efektívne a navyše elegantné. Ide o špeciálne okuliare AmblyzTM . Priamo v sklách je zabudovaný elektronický okluzor. Sklo sa samé stmaví a vytvorí tak prekážku pred zdravým okom,“ opisuje novú technológiu doktor Halička. Sklo je striedavo po 30 sekundových intervaloch tmavé a potom zasa svetlé. Počas tridsiatich svetlých sekúnd je mozog nútený používať obe oči. „Tento spôsob liečby je určený pre deti od troch do siedmych rokov. Okuliare sú na predpis, no nie sú hradené poisťovňou,“ vysvetľuje oftalmológ. Okrem inovatívnej liečebnej metódy majú nespornú výhodu oproti klasickému okluzoru – vyzerajú naozaj štýlovo. „Deti ich budú vnímať ako hračku, pretože vyzerajú ako slnečné a navyše, za takéto okuliare sa im nebude nikto posmievať.“ 

 

 

Nádej aj pre dospelých

 

Ešte pred nedávno predstavovala liečba pomocou okluzoru jediný spôsob riešenia tupozrakosti a okrem toho, že prelepované sklíčko bolo nepraktické a neestetické, dokázalo riešiť túto zrakovú chybu len u detí. Na martinskej očnej klinike UVEA Mediklinik však dokážu oftalmológovia pomôcť aj starším pacientom. Vďaka revolučnej technike založenej na špeciálnych okuliaroch Oculus Rift a hrách, ktoré fungujú na princípe virtuálnej reality, si pacienti cvičia „lenivé oči“. „S touto metódou pracujeme takmer rok a s radosťou konštatujeme, že prináša prvé výsledky. Tento spôsob je pre našich pacientov navyše zábavný – veď sa v podstate iba hrajú,“ hovorí doktor Halička. Dodáva, že martinská klinika má v tejto oblasti európske prvenstvo a spolupracuje priamo s vývojármi v USA.

 

 

Autor: UVEA Mediklinik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama