City Art Center – umelecké centrum, ktoré spája kultúru a umenie v Martine

Autor: City Art Center – umelecké centrum, ktoré spája kultúru a umenie v Martine
Foto: City Art Center – umelecké centrum, ktoré spája kultúru a umenie v Martine
Uverejnené: 08. február 2016

Projekt City Art Center sa usiluje o skvalitnenie kultúry v našom meste a podporu menších, avšak nadaných umelcov z nášho regiónu, ako aj celého Slovenska. V rámci predstavenia tohto projektu sa v Martine na konci roku 2015 uskutočnila akcia Kreatívny mARTin, kde to umením naozaj žilo.

 

S myšlienkou založiť umelecké centrum prišiel Martinčan Michal Jančovič. Odmalička sa totiž venoval športu. Ako malý chlapec hrával futbal a neskôr začal tancovať v skupine Shakers Dance Company. „Tanec mi ukázal svet umenia aspoň z jednej strany. Spoznal som veľa ľudí, nielen tanečníkov. Kvôli tancu som bol na rôznych miestach - aj vo svete, kde som videl ľudí, ktorí sa venovali tancu, ale popri tom sa zaujímali aj o iný druh umenia. A to ma naozaj zaujalo,“ rozpráva Michal Jančovič, zakladateľ City Art Center Martin.

 

Aká je hlavná myšlienka projektu?

 

City Art Center Martin je umelecké centrum, ktoré združuje a spája rôzne druhy umenia. Prináša tak do mesta Martin kultúrny priestor, kde si každý nájde to, čo ho zaujíma. K nápadu mať vlastný priestor prišiel Michal ešte v čase, keď aktívne tancoval a stretol sa s problémami prenájmu tanečnej sály. „Začal som rozmýšľať nad tým, ako by sa dalo získať nejakú vlastnú sálu, kde ľudia budú môcť tancovať kedykoľvek budú chcieť, bez nejakého obmedzenia. Postupne mi prišla taká myšlienka - spojiť to celkovo s celým kultúrnym životom v Martine. Hlavná myšlienka projektu je teda spraviť centrum umenia v Martine na jednom mieste. Momentálne však priestor nemáme. Kým ho nájdeme, zatiaľ budeme pôsobiť kdekoľvek, kde to bude možné,“ hovorí Michal.

 

V rámci tohto centra plánuje Michal otvoriť aj kaviareň a bar, kde si budú môcť umelci a návštevníci kurzov či akcií posedieť a porozprávať sa na tému, ktorá ich spája. Sála by mala mať multifunkčné využitie, nielen ako tanečný priestor. „Vytvoríme priestor, v ktorom vieme spojiť umenie so vzdelávaním, a to tak, že voľný otvorený priestor tanečnej sály, využijeme na organizáciu workshopov a prezentácií, napríklad o fotografovaní, maľovaní, hudbe, tancovaní, cez ktoré sa môžete posúvať vpred,“ vysvetľuje Michal.

 

Zámerom projektu je aj spájanie umelcov, aby si vzájomne pomáhali. „Vie sa tu stretnúť svadobný fotograf s kapelou a môžu si dohodnúť vzájomný biznis. Fotograf môže svadobčanom ponúknuť živú kapelu alebo kapela fotografa. Chceme, aby si aj umelci medzi sebou takto vytvárali spojenia, aby vedeli pracovať v Turci efektívnejšie. Videl som na viacerých ľuďoch, že robia krásne veci , ale nemajú na to peniaze, musia mať svoju robotu a umenie mať len ako hoby. Práve takýchto nadaných ľudí budeme podporovať a dávať im priestor na scéne,“ vysvetľuje Michal.

 

Promovideo ako štart

 

Príprava na nakrútenie promovidea trvala približne mesiac. Získavanie kontaktov na miestnych umelcov, predstavenie projektu a následne časové zosúladenie všetkých účinkujúcich bolo náročné. „Napriek tomu, vďaka ochote a chuti zapojiť sa a pomôcť projektu City Art Center, sme spoločne vyprodukovali vizuálne dielo nakrútené za 5 hodín. Jednoducho predstavuje základnú myšlienku projektu a spájanie umelcov a ich umení do jedného priestoru,“ opisuje Michal proces vzniku videa.

 

Kreatívny mARTin – umenie v našom meste: prvá akcia, ktorá predstavila City Art Center verejnosti

 

Zorganizovať akciu, na ktorej sa podieľali aj umelci, nebolo jednoduché. Michalovi však pomáhala Ivana Tatárová (zakladateľka a choreografka orientálnej tanečnej skupiny Lamees), s ktorou kontaktovali miestnych umelcov. „Týmto sme chceli ľuďom priblížiť náš projekt aktivitami, ktoré chceme robiť,“ dodáva Michal.

Celá akcia sa niesla v duchu príjemnej atmosféry, ktorú nevytvárali len samotní umelci, ale aj návštevníci. Organizátori sa nezamerali len na jeden druh umenia, ale zastúpenie tu mali rôzne oblasti, ako napríklad tanec, fotografia, hudba, divadlo, ručné práce a mnoho iného. Pre návštevníkov nebol prichystaný len kultúrny program, ale aj tombola a predvianočný punč. „Tou tombolou a vianočným punčom sme chceli ľuďom poďakovať, že prišli. Nemali sme vstupné, to bolo dobrovoľné. Komu sa páčilo, bolo to na jeho dobrej vôli, aby prispel. Niečo sa vyzbieralo, ale za odmenu sme pokladali veľkú spokojnosť návštevníkov, ako aj umelcov. Všetci, ktorí sa podieľali na tomto podujatí a aj umelci, vystúpili bez nároku na honorár a za to im patrí veľká vďaka. Dnes sa to často nevidí, aby ľudia robili niečo len zo srdca a preto, že to majú radi,“ usmieva sa organizátor Michal. Zámerom akcie nebolo len zorganizovať podujatie, ale aj získať názory od ľudí, čo by chceli v Martine vidieť a čo ich zaujíma prostredníctvom dotazníkov. „Mojim cieľom je najprv získať záujem a potom pre tých ľudí niečo vytvoriť. Mojou prioritou je, aby takto fungovalo celé centrum,“ dodáva.

 

City Art Center kladie dôraz na názory Martinčanov

 

City Art Center chce vytvárať akcie predovšetkým pre ľudí v Martine, preto si zakladá na tom, čo ich zaujíma a čo by v našom meste chceli vidieť. Stačí len napísať svoj názor na facebookovú stránku https://www.facebook.com/cityartcentermartin/?view_public_for=1623121857973973 alebo email na  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Tu máte možnosť dozvedieť sa o plánovaných podujatiach a čoskoro už aj na pripravovanej webovej stránke, kde nájdete všetko o projekte a aktivitách. „Centrum bude spájať umenie a nie iba samotných umelcov, ale aj ľudí, ktorí majú oň záujem ako diváci alebo pozorovatelia. Ak si myslia, že im tu niečo chýba, môžu nám dať vedieť a začneme sa tým zaoberať – hľadať kontakty na ľudí, ktorí sa tomu venujú, aby sme mohli zorganizovať ďalšie podujatie. Kontaktovať nás ale môžu aj umelci, ktorí sa chcú presunúť zo svojej obývačky niekde ďalej. Týmto dávame každému možnosť na zmenu a lepšenie kultúrneho a umeleckého diania v meste Martin. Názor každého bude vo výsledku predstavovať krok vpred,“ dopĺňa Michal.

 

 

Autor: Mgr. Lucia Ertľová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama