Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Rok na dedine: Tradičné páračky a svadobné zvyky

Autor: Rok na dedine: Tradičné páračky a svadobné zvyky
Foto: Rok na dedine: Tradičné páračky a svadobné zvyky
Uverejnené: 10. február 2016

V čase fašiangov sa organizujú rôzne kultúrne podujatia, ktorými si pripomíname naše slovenské zvyky a tradície. Boli časy, keď sa po domoch na dedinách počas dlhých zimných večerov driapalo perie do chystanej výbavy pre nevestu a pri tejto spoločenskej udalosti sa spievalo a rozprávali rôzne žartovné príbehy.

 

Túto starú slovenskú ľudovú tradíciu oživili organizátori podujatia „Rok na dedine: Tradičné páračky a svadobné zvyky„ v sobotu 6. februára 2016 v Kultúrnom dome vo Valči. Aby ukážky z ľudových zvykov a tradícií našich predkov pripomínali obdobie zhruba spred 60 – 70 rokov, organizátori upravili aj priestory dobovými predmetmi a nábytkom.

 

Známe príslovie pochádzajúce z čias našich starých materí hovorí, že dobrá gazdiná preskočila aj plot za každým pierkom. Veď napárať perie do veľkej periny nebola jednoduchá záležitosť a nevesta nebola nevestou, pokiaľ nemala svadobnú výbavu. Preto sa husi, ale i kačice v každom poriadnom gazdovstve dobre vykrmovali a šklbali viackrát do roka. Gazdiná pierka starostlivo zbierala a ukladala do komory pre ich dostatok, keď prídu páračky. Ľudová tradícia páračiek na dedinách znamenala veselú náladu, kde sa stretávali ľudia pri hudbe a speve. Táto stará spoločenská udalosť bola spojená aj s rôznymi poverami - napríklad páranie v sobotu nič dobré neveštilo. Účastníci podujatia mali možnosť na vlastné oči vidieť priebeh páračiek, ale i pytačiek, zásnub, či svadby s čepčením.

 

 

Na realizácii podujatia spolupracovali Obec Valča, Miestny odbor Matice slovenskej vo Valči a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, pod vedením predsedu MO MS vo Valči Jána Lučana, ktorý pripravil réžiu, ale i scenár podujatia, vychádzajúc najmä z vlastných spomienok z detstva.

 

Autor: Mgr. Monika Ondrušová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama