Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Benefičný koncert na pomoc detským pacientom

Autor: Benefičný koncert na pomoc detským pacientom
Foto: Benefičný koncert na pomoc detským pacientom
Uverejnené: 17. marec 2016

O tom, že sa v Turci nájdu ľudia s dobrým srdcom, niet pochýb. Svojou účasťou na benefičnom koncerte v Dome odborov Strojár, ktorý sa konal 8. marca, totiž dokázali, že pomoc druhým im nie je ľahostajná. Vyzbieraná suma z akcie poputuje na detské oddelenie do Univerzitnej nemocnice v Martine, aby  sa tu deti cítili príjemnejšie.

 

S myšlienkou zorganizovať akciu, z ktorej výťažok sa použije na dobrú vec, prišlo občianske združenie Matka a dieťa Turca. Združenie bolo založené v roku 2006, kedy jeho zakladateľky ovplyvnila osobná skúsenosť. „Stretlo sa 4 – 5 členiek, ktoré mali negatívnu osobnú skúsenosť z martinskej nemocnice v čase hospitalizácie na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Matky totiž po pôrode nemali priestor, kde by mohli zostať so svojim dieťaťom, kým nebude prepustené domov. Týmto sa to všetko začalo, pohnala ich vlastná skúsenosť a naším prvým projektom bolo prestavanie priestorov Neonatologickej kliniky na komfortnú izbu so sociálnym zariadením a kuchynkou,“ vysvetľuje JUDr. Katarína Grajciarová, členka OZ Matka a dieťa Turca. V súčasnosti má združenie celkom 13 členiek, ktorých cieľom je poskytovať pomoc tam, kde je to potrebné.

 

Tento rok išlo už o deviaty koncert

 

Koncerty s charitatívnym podtónom začalo združenie organizovať pôvodne s Richardom Rikkonom a Petrom Adamovom. „Bez nároku na honorár pomáhali cca 3 – 4 roky a potom asi pred 5 rokmi Richard Rikkon prizval Sisu Sklovskú. Sisa je úžasná, vyžaruje z nej energia, radosť a iskra. Po koncerte sa k nám dostala pozitívna odozva a Sisa chodí odvtedy nezištne každý rok,“ hovorí pani Grajciarová.

 

Speváčka si na nasledujúci koncert priviedla aj hosťa. Pred dvomi rokmi to bol Félix Slováček, minulý rok hudobná skupina La Gioia a teraz priviedla Štefana Skrúcaného. „Verejne pred publikom dala záväzok, že sa vždy koncertu zúčastní, pretože je to jej srdcová záležitosť a teší ju pomáhať týmto spôsobom. Tiež sľúbila, že si každý rok privedie aj hosťa,“ dodáva pani Grajciarová. Richard a Sisa sa teda stali stálymi spolupracovníkmi združenia a okrem príjemného hudobného zážitku sa mnohým spájajú aj s dobrým srdcom pomáhať.

 

Výťažok z koncertu pôjde deťom

 

Vyzbierané peniaze z tejto vydarenej akcie poputujú na projekt s názvom Macko Uško. Príznačný názov prezrádza, že ide o pomoc pre detských pacientov ušno-nosno-krčného oddelenia a projekt sa bude realizovať na detskej otorinolaryngológii martinskej nemocnice. „Na koncerte sa nám za spoluprácu poďakoval aj profesor MUDr. Andrej Hajtman, PhD., prednosta kliniky. Pointa tohto projektu je, že deti po zákroku (väčšinou po odobratí krčnej alebo nosnej mandle) sú hospitalizované na tej istej izbe medzi deťmi, ktoré na zákrok ešte čakajú. Je to traumatizujúce aj pre deti, ktoré čakajú a aj pre deti, ktoré už majú po, lebo potrebujú mať pri sebe mamu, majú mať svoj pokoj,“ rozpráva JUDr. Katarína Grajciarová. Ako nám prezradila, deťom, ktoré zákrok absolvovali, sa vyčlení osobitná izba, kde budú môcť oddychovať v prítomnosti svojich mám. Z vyzbieraných peňažných prostriedkov sa bude financovať nábytok, zariadenie, vymaľovanie priestoru a všetky ostatné súvisiace činnosti.

 

Združenie má za sebou viac úspešných projektov

 

Matka a dieťa Turca spolupracovalo s Univerzitnou nemocnicou v Martine už na viacerých projektoch. „Projekty boli zamerané na miesta, kde sú hospitalizované detičky. Teda detské oddelenie, detská klinika, detská chirurgia, detská JISKA...“ upresňuje JUDr. Katarína Grajciarová. Okrem nemocnice sa však združenie podieľalo pri pomáhaní aj s inými subjektmi. Medzi ich činnosť nepatrí len organizovanie benefičných koncertov, ale aj verejných zbierok.

 

„V spolupráci s obchodným centrom Tulip sme na Vianoce predávali medovníčky a získané financie boli použité na jeden z našich projektov. Policajný zbor sa s nami podieľal na pečení vianočných koláčikov pre sociálne slabšie rodiny, ktorým sme pripravili a rozviezli aj ovocné baličky. Minulý rok sme spolupracovali aj s OZ Brieždenie, ktoré pomáha týraním ženám a ich deťom. Poskytli sme im potraviny a oblečenie,“ hovorí pani Katarína. Medzi ďalšie úspešné projekty patrí aj nakrútené DVD, kde deti precvičujú deťom. „Deti ukazujú cviky, ktoré sú vhodné na chrbticu, na upevnenie kĺbov a celkovo na zdravý vývoj dieťaťa. Toto DVD sme distribuovali do škôl (a stále aj distribuujeme) ako pomôcku, ktorá môže spestriť a spríjemniť telocvik,“ konkretizuje pani Grajciarová.

 

Pomôcť môžete aj vy

 

Na tohtoročnom benefičnom koncerte sa združeniu podarilo vyzbierať viac ako 5500 eur. Koncert bol organizovaný ako verejná zbierka, ktorej cieľom je zútulnenie nemocničného prostredia detského oddelenia ORL, aby sa deti nebáli a cítili sa komfortnejšie. Ak chcete prispieť na dobrú vec aj vy, stačí sa skontaktovať so združením. Potrebné informácie, ako napríklad číslo účtu, nájdete na webe www.matkaadietaturca.sk. Taktiež môžete združeniu venovať svoje 2 % z daní a podporiť ich v ďalšej charitatívnej činnosti.

 

 

Autor: Mgr. Lucia Ertľová, foto: Igor Pĺž © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama