Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nové logo SNK odkazuje na tradičnú i digitálnu knižnicu

Autor: Nové logo SNK odkazuje na tradičnú i digitálnu knižnicu
Foto: Nové logo SNK odkazuje na tradičnú i digitálnu knižnicu
Uverejnené: 09. marec 2016

Slovenská národná knižnica (SNK), ktorá za posledné štyri roky prešla cestou výraznej modernizácie a vstúpila tak do digitálnej budúcnosti, mení svoje logo. Nové symboly zdôraznia jej modernú úlohu vo svete kníh a nové postavenie v digitálnej ére.

 

"Slovenská národná knižnica sa v uplynulých rokoch stala modernou inštitúciou, ktorá je aj na medzinárodnom poli lídrom v oblasti digitalizácie, uchovávania a konzervovania písomného kultúrneho dedičstva. Aby sme tento významný posun premietli aj do toho, ako sa SNK prezentuje na verejnosti, vytvorili sme novú, modernú vizuálnu identitu SNK,“ zdôvodňuje potrebu vytvorenia nového loga Katarína Krištofová, generálna riaditeľka SNK.

 

"Kniha je základným artefaktom, ktorý SNK spravuje. Samotná inštitúcia je bodom, ktorý spája autora s vydavateľom, čitateľom ale aj depozitom, kde je kniha uložená. Spája tradičné vypožičiavanie dokumentov aj moderné digitálne listovanie v elektronických zariadeniach," takto zdôvodňuje prepojenia jeden z grafických dizajnérov, Boris Meluš, zamestnanec SNK, ktorý sa na tvorbe nového loga podieľal. Spomenuté prepojenie symbolizuje hviezdička, ktorú každý font písma zobrazuje inak. Táto skutočnosť podčiarkuje rôznorodosť dokumentov, ktoré sú vo fondoch knižnice. Samotná hviezdička pod čiarou však symbolizuje aj odkaz na ďalší relevantný zdroj (knihu či článok) a vo fulltextovom vyhľadávaní sa používa ako zástupný znak v prípade, keď nevieme napríklad správne zakončenie slova. Otvorená kniha (písmeno "K") zas symbolizuje najbežnejší spôsob používania knihy - listovanie v nej. Veľké "K" zároveň zdôrazňuje fakt, že SNK je knižnicou knižníc.

 

Autor: Katarína Mažáriová, SNK © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama