Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Rýchlorastúce dreviny: efektívne riešenie získavania drevnej hmoty

Autor: Rýchlorastúce dreviny: efektívne riešenie získavania drevnej hmoty
Foto: Rýchlorastúce dreviny: efektívne riešenie získavania drevnej hmoty
Uverejnené: 23. február 2013

Dňa 20. februára 2013 sa konal v Košťanoch nad Turcom v reštaurácií Turčiansky dvor prvý seminár o komerčnom pestovaní rýchlorastúcich drevín (ďalej RRD) na Slovensku. Prednášajúcimi boli pán Ing. Jiří Jiránek, spoluzakladateľ ministerstva životného prostredia v ČR, dlhoročný pestovateľ a výskumník RRD, a pán Karel Morkes, dlhoročný pestovateľ RRD a odborník na agrotechniku.

Postupne bola prebratá celá problematika pestovania RRD; od výberu vhodného stanoviska, cez prípravu pôdy, výsadbu a následnú údržbu, až po ťažbu a rekultiváciu pozemku. Seminár pokračoval zaujímavou voľnou diskusiou o témach spojených s RRD. Tento seminár bol prvý svojho druhu, určite však nie posledný. Pripravuje sa ďalší seminár o RRD, ktorý bude zameraný na jesennú výsadbu. Všetky informácie sa včas dozviete.

Seminár o pestovaní rýchlorastúcich drevín na Slovensku

Japonský topoľ je ľudové označenie klonu, ktorý je výsledkom kríženia nám známeho Topoľa čierneho a Topoľa maximowiczova. Toto kríženie sa datuje od r. 1880, kedy ho začali vykonávať v Japonsku so zámerom jeho využitia v papierenskom priemysle. Od 60-tych rokov sa pestuje na výmladkových plantážach na energetické a priemyselné účely aj v Európe. Na začiatku 80-tych rokov minulého storočia sa v našich výskumných ústavoch vysadzovali plantáže rôznych klonov topoľov.

Po páde komunizmu sa začalo čoraz intenzívnejšie hľadanie alternatívnych zdrojov kúrenia Od 90-tych rokov minulého storočia sa robili testy s krížencami známeho topoľa čierneho a topoľa maximowiczova, predovšetkým VÚKOZ Průhonice (ČR). Z týchto testov vyšli ako najvhodnejšie pre klímu Českej a Slovenskej republiky klony s označením J-105, J-104 (označované ako JAP-105, JAP-104 alebo MAX-4, MAX-5). Tie sú u nás, aj v okolitých štátoch, naďalej najviac rozšírené a najpopulárnejšie.

Rýchlorastúce dreviny: efektívne riešenie získavania drevnej hmoty

Efektívne získavanie drevnej hmoty

Japonský topoľ je vďaka svojej schopnosti rastu a adaptabilite, efektívnym riešením na získanie drevnej hmoty. Neoceniteľným prínosom je nenáročnosť pestovania tejto rýchlorastúcej dreviny. Na jej pestovanie je vhodná akákoľvek orná pôda alebo trvalý trávnatý porast do 650 m. nadmorskej výšky, pre komerčné pestovanie do 450 m. V podmienkach s priemernou ročnou teplotou vyššou ako 7 ºC a ročným úhrnom zrážok vyšším ako 500 mm. Veľkou výhodou pestovania je, že po každom „zbere“ (ťažbe) kmeň znovu obrastá.

Aby sa zachovala kontinuita porastu je potrebné dodržať jediné pravidlo: ponechať len najsilnejší výhonok. Životnosť plantáže Japonského topoľa, pri efektívnom využití, je 20-25 rokov. Doporučuje sa pred ďalšou výsadbou nechať 1 rok pauzu. Pre doplnenie živín do pôdy je potrebné použiť plodinu vhodnú na zaoranie. Klon Japonského topoľa je vysoko odolný voči chorobám a plesniam. Napr. čierna topoľová pleseň výnimočne zasiahne menej ako 1 % porastu.

Rýchlorastúce dreviny: efektívne riešenie získavania drevnej hmoty
Komentár organizátora

Prvý seminár o pestovaní rýchlorastúcich drevín na Slovensku je úspešne za nami. Sme vďační za veľkú účasť a dúfame, že seminár bol pre účastníkov prospešný a dozvedeli sa všetko, čo chceli vedieť o týchto drevinách. Pre veľký záujem plánujeme ďalší seminár, ktorý sa bude konať koncom mája. Všetky informácie sa dozviete včas na internetovej stránke www.japonske-topole.sk alebo na Facebooku. V prípade akýkoľvek otázok neváhajte a kontaktuje nás! Radi Vám poradíme.

Autor: Matej Lamoš, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +421948 255 870


Reklama

príbuzné témy

Reklama