Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Zbierka pre Sebastiánka z detského domova sa podarila

Autor: Zbierka pre Sebastiánka z detského domova sa podarila
Foto: Zbierka pre Sebastiánka z detského domova sa podarila
Uverejnené: 16. december 2015

Sebastiánkovi z Detského domova Martin sa splnil sen. Vďaka dobrým ľuďom sa podarilo vyzbierať požadovanú sumu na zakúpenie špeciálneho prístroja, pomocou ktorého bude môcť tento mladý chlapec komunikovať a získavať informácie zo sveta.

 

Koncom roku 2015 bola vyhlásená verejná zbierka, ktorá bola venovaná mladému chlapcovi s ťažkým zdravotným postihnutím z Detského domova Martin. Sebastián už niekoľko rokov žije v domove a trpí posttraumatickou transverzálnou léziou miechy. Chlapec je imobilný a má zavedenú trachostómiu, z ktorej môže byť odpojený len na pár minút. Kvôli svojmu zdravotnému stavu nemôže ísť von, hrať sa s ostatnými deťmi a jeho kontakt s vonkajším svetom pozostával len z pohľadu cez okno.

 

Dnes je všetko inak

 

Práve na Medzinárodný deň detí sa Detskému domovu v Martine odovzdal prístroj Tobii Dynavox PCEye Go, ktorým všetci dobrosrdeční ľudia potešili imobilného Sebastiánka. Vďaka niekoľkomesačnej zbierke sa podarilo spoločnými silami nazbierať potrebnú sumu a kúpou tohto špeciálneho zariadenia bude Sebastiánko môcť ovládať počítač očami. „Cítim veľkú vďačnosť, že sa zbierka podarila a zapojilo sa do nej toľko ľudí, akýmkoľvek spôsobom, všetkým patrí veľké ďakujem. Môžeme byť radi, že chlapec sa bude mať lepšie, nakoľko zo psychosociálneho hľadiska chlapcovi prístroj pomôže komunikovať, lepšie zvládať jeho ťažkú situáciu alebo vidieť svet ďalej ako za okno, keď sa už nemôže ísť pozrieť von sám. Bude môcť objavovať nové veci a jeho deň bude o čosi veselší,“ rozpráva Mgr. Juliana Krivušová, organizátorka zbierky pre Sebastiánka a garantka projektu Strom splnených prianí. Za samotným nápadom stojí dcéra pani Krivušovej - Odovzdanie prístroja zabezpečila pani Lenka Krivušová.

 

„Zapojila som sa vďaka mojej dcére, lebo tá má obrovské srdiečko a keď videla Sebastiánka, zaumienila si, že mu chce nejakým spôsobom urobiť radosť. Pani Laščeková z DD jej spomenula, že práve tento prístroj by Sebastiánkovi mohol pomôcť. Oslovila ľudí a vďaka ľuďom z Martina, širokého okolia a Slovákov žijúcich v zahraničí sa podarilo vyzbierať danú čiastku. Ide o vyše 200 ľudí, ktorí nám vo výsledku pomohli tento prístroj zakúpiť,“ vysvetľuje pani Krivušová. Zbierku podporila aj spoločnosť Trim Leader, ktorej zamestnanci už neraz prejavili ochotu pomáhať. „Firma a jej zamestnanci sa k takýmto veciam stavajú pozitívne. Robili sme aj Stromček splnených prianí 2015, ktorý pomohol deťom z domova v Necpaloch. Na charitatívnu činnosť je medzi našimi ľuďmi pozitívny ohlas. Týmto by som sa chcela poďakovať všetkým našim zamestnancom, ktorí sa do zbierky pre Sebastiánka zapojili,“ hovorí Zuzana Tkáčová z oddelenia HR spoločnosti Trim Leader.

 

Drobný prístroj, obrovská pomoc

 

Pre dieťa ako je Sebastián, je Tobii Dynavox životným pomocníkom. Chlapec je ochrnutý, a teda nedokáže používať svoje končatiny a ani žiadne zariadenia, ktoré by si mohol chytiť a využiť ich na zábavu alebo na vzdelávanie. „Zakúpené zariadenie mu umožní kontaktovať sa so svetom. Bude mať prístup na internet, ktorý bude môcť ovládať očami. Tým, že sa rád učí, bude môcť prísť k informáciám za pomoci svojho kamaráta, ktorý je vedľa neho a za pomoci obslužného personálu. Určite mu to uľahčí život, pretože on svet vníma, ale sám si nevie pomôcť. Ďakujem za Detský domov obom paniam a všetkým dobrým ľuďom za zbierku, ktorú pre nás urobili,“ rozpráva Ing. Róbert Gottlieb, riaditeľ Detského domova Martin. Sebastiánko sa bude môcť aspoň takýmto spôsobom začleniť do spoločnosti a jednoduchšie komunikovať s ostatnými.

 

 

Sebastiánko nie je jediný, čo potrebuje prístroj

 

Sebastiánko nie je jediným zdravotne postihnutým pacientom Detského domova v Martine. Domov je rozdelený na dva úseky – zdravotný a výchovný. V zdravotnom úseku sú deti, ktoré majú zdravotné postihnutia rôzneho charakteru. Skôr toho ťažšieho, a teda niektoré využívajú alebo sú nútené byť pripojené na prístrojoch, ktoré im pomáhajú ich situáciu lepšie znášať, a tým zabezpečovať lepšiu kvalitu ich života. „Prístroje sú rôzne – monitor dychu, prístroje na domácu oxygenoterapiu na zdvihy, prenos, rôzne zdravotné a kompenzačné pomôcky (polohovacia posteľ, invalidné vozíky, zdvíhacie zariadenia, kúpacie vane, odsávačky...) Takéto zariadenia si obstarávame cez zdravotné poisťovne. V prípade, že dieťa nemá nárok na kompenzačnú pomôcku, jedným z riešení je aj zbierka, tak ako v prípade maloletého Sebastiána, aby sa mohol naďalej rozvíjať a vzdelávať sa napriek jeho zdravotnému postihnutiu. Všetky takéto zariadenia uľahčujú prácu zamestnancom a samozrejme, aj život deťom, ktorý je pre ne jednoduchší a určite aj krajší,“ dodáva riaditeľ Detského domova Martin.

 

 

Autor: Mgr. Lucia Ertľová, Mgr. Juliana Krivušová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama