Turčiansky vodácky triatlon v Matine

Autor: Turčiansky vodácky triatlon v Matine
Foto: Turčiansky vodácky triatlon v Matine
Uverejnené: 11. jún 2015

V sobotu 11. júna sa v obci Turčianske Kľačany konal prvý ročník Turčianskeho vodáckeho triatlonu, kde si mohol každý prihlásený účastník zabehnúť a zabicyklovať pod Malou Fatrou a splaviť rieku Váh.

 

Podujatie Turčiansky vodácky triatlon sa u nás tento rok organizovalo prvý raz. Za myšlienkou realizácie triatlonu stojí OZ Klub Štrky Vrútky, ktorého cieľom je približovať ľuďom aj trošku menej tradičný šport. „Hlavnou myšlienkou je dať dokopy ľudí, ktorí milujú šport a majú vzťah ku vode, ako aj tých, čo si radi vyskúšajú kolektívnosť v tímových pretekoch,“ rozpráva Mgr. Ľuboš Gottwald, organizátor pretekov, člen OZ Klub Štrky Vrútky. Inšpiráciou boli aj susedné Čechy, kde je tento šport rozvinutý viac ako na Slovensku. Oni majú vodácku tradíciu obrovskú. Tam sa to pestuje už na rôznych stupňoch škôl. Venujú sa tomto športu a majú na to lepšie podmienky. Ale podľa mňa je to hlavne tým, že je tam o triatlon väčší záujem,“ dodáva organizátor súťaže. Vodácky triatlon je svojím charakterom určený všetkým, ktorý radi behajú, bicyklujú a plavia sa po rieke.

 

Súťažiť bolo možné v dvoch variantoch

 

Organizátori športových pretekov zámerne rozdelili triatlon do dvoch kategórií – tratlonista / triatlonisti a tím. „Zvolili sme aj štafetovú alternatívu pre tých, čo sa chcú zúčastniť a ísť len na splav. Nájdu niekoho, kto to odbicykluje, odbeží a môžu ísť. Na štafetovej časti bola asi polovica účastníkov, takže to malo význam rozdeliť to na dva spôsoby,“ hovorí pán Gottwald. Triatlonisti súťažili v 4 podkategóriách: triatlonista/kajakár (K1, C1); triatlonisti/kanoisti (K2, C2); triatlonisti/rafteri (plavidlá so 4 a viac osobami) a triatlonista/SUPák. Pri štafetových tímových pretekoch sa o prvenstvo bojovalo v podkategóriách: team kajak/kajakár (K1, C1), bežec, bicyklista; tím kanoe/kanoisti (K2, C2), bežec, bicyklista; team raft/rafteri (4 – 8 ľudí), bežec, bicyklista a tím SUP/SUPák, bežec, bicyklista.

 

 

Pretekári museli zdolať 20 kilometrovú trasu

 

Preteky začali o 12.00 hodine behom dlhým 4 km. Štartovalo sa pri Penzióne Sv. Mitro v Turčianskych Kľačanoch a končilo v lodenici Štrky pri Váhu. Odtiaľ prechádzali súťažiaci na druhú disciplínu – 5 km splav, ktorý zakončili na rázcestí pri chatovej osade Jánošíkovo. Tam pokračovali cyklisti, ktorí odjazdili trasu dlhú 7 km a cieľovou stanicou bol opäť Penzión Sv. Mitro. Pretekári boli hodnotení v kategóriách triatlonista/triatlonisti a tím a spoločne v 4 podkategóriách: kajak (K1, C1); kanoe (K2, C2); raft (plavidlá so 4 a viac osobami) a SUP (stand up paddle board). Celkovo sa zaregistrovalo 40 pretekárov, z čoho najmladšia účastníčka mala 19 rokov a najstarší účastník 60 rokov. „Družstvá boli zmiešané, ľudia boli z celého Slovenska, primárne z Martina. Mali sme ale aj pretekárov z Košíc, Bratislavy, Nitry, Topoľčian. Prvý pretekár dorazil do cieľa za hodinu aj deväť minút, ostatní po ňom v rozpätí zhruba pol až trištvrte hodiny. Bol to pretekár z Vrútok - Vlado Martynek,“ dodáva organizátor. Meranie času bolo zabezpečené profesionálnou časomierou, ktorá nestopovala iba celé preteky, ale aj jednotlivé úseky. Pretekári si tak mohli vzájomne porovnať časy v každej disciplíne.

 

 

Už teraz sa možno tešiť na druhý ročník triatlonu

 

Ak ste náhodou tento ročník Turčianskeho vodáckeho triatlonu nestihli, svoju šancu môžete využiť o rok. „Určite sa bude pokračovať, ohlasy sú pozitívne aj z našej strany a tak isto aj pretekári to hodnotili kladne. Píšu nám  na Facebook a do mailov, že ďakujú za akciu a že bolo super. Keby som mal túto akciu zhodnotiť, tak jej dám 10 bodov z 10tich,“ hovorí organizátor. Postarané bolo aj o technické zabezpečenie, o ktoré sa podieľalo 25 ľudí na mieste. Dozerali na dopravu, usmerňovali pretekárov, podávali informácie na jednotlivých stanoviskách a zabezpečovali bezpečný chod pretekov. Po vyhodnotení výsledkov sa o zábavu starala kapela DeART a vo večerných hodinách bratislavský DJ Setondji. Akciu moderovala známa moderátorka Kľačianskej podkovy – Lenka Mahútová. „Nabudúce chceme pridať viac takýchto sprievodných akcií a obohatiť to o nejaké aktivity, čo by prilákali väčšie množstvo divákov,“ pokračuje pán Gottwald.

 

 

Autor: Mgr. Lucia Ertľová foto: archív p. Gottwalda  © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama