Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Reťazenie III. Stopy olejkárov vo Valči

Autor: Reťazenie III. Stopy olejkárov vo Valči
Foto: Reťazenie III. Stopy olejkárov vo Valči
Uverejnené: 19. august 2015

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre Štúdio turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov a pre všetkých záujemcov o maliarsku tvorbu, sochárstvo a rezbárstvo štvordielny cyklus tvorivých plenérov pod názvom Reťazenie III. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.

Prostredníctvom cyklu plenérov chceme prezentovať historicky významné miesta, na ktorých zanechali stopy predstavitelia olejkárskeho remesla a tým pripomínať odkaz olejkárskej tradície, ktorá je v turčianskom regióne mimoriadne silná. V oblasti Malej Fatry sa olejkárstvom zaoberali nielen obyvatelia Blatnice, či Kláštora pod Znievom, ale aj obyvatelia z neďalekých Lazian, Slovian, Trebostova, Vrícka, či Valče. Práve Valča privítala výtvarníkov, sochárov a rezbárov v piatok 9. septembra 2016, kde Reťazenie III. vyvrcholilo štvrtým plenérom.

 

 

Spôsob života obyvateľov olejkárskych obcí, ich podnikania a ďaleké cesty po Rusku a Strednej Ázii opísal vo svojich príspevkoch do Slovenských pohľadov a Národných novín v rokoch 1885 – 1904 Matúš Filo, valčiansky rodák. Tieto vyšli knižne v roku 1888 pod názvom „Slovenský obchodník v Ruskom kraji“. Možno tiež spomenúť, že známy obchodník Matúš Filo sa v roku 1898 oženil s Antóniou Bakošovou zo Slovian, ktorej rodina bola taktiež známa olejkárstvom. Práve Slovany boli v centre olejkárskej oblasti, a preto i v erbe obce z roku 1796 sa nachádzajú dve vázy s ratolesťami a medzi nimi je kalich, ktorý je pravdepodobne znakom olejkárstva.

 

 

Naše poďakovanie patrí p. Jánovi Lučanovi a p. Jaromírovi Meriačovi, ktorí umelcov sprevádzali celou dedinou a oboznámili ich s miestnymi kultúrnymi pamiatkami na informačnej tabuli s mapou olejkárskych domov. Lokálnou zaujímavosťou sú tradičné murované domy olejkárov, pre ktoré bola typická členená uličná fasáda s plastickým orámovaním okien a murovanými štítmi so sedlovou strechou. Výtvarníkov zaujal výklad o zaujímavých objektoch, ako aj ďalšie detaily z histórie obce.  Výsledkom tvorivých stretnutí projektu Reťazenie III. bude výstava vzniknutých diel, ktoré budú verejnosti sprístupnené 27. októbra – 4. novembra 2016 v priestoroch kultúrnej sály Kriváň vo Vrútkach. Slávnostná vernisáž sa uskutoční 26. októbra 2016 o 16.00 h.

 

Autor: Mgr. Monika Ondrušová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama