Reťazenie III. Stopy olejkárov v Turci

Autor: Reťazenie III. Stopy olejkárov v Turci
Foto: Reťazenie III. Stopy olejkárov v Turci

Výstava výtvarných diel pripravená z projektových aktivít Reťazenie III. prezentuje historicky významné miesta, na ktorých zanechali stopy predstavitelia olejkárskeho remesla.

Pripomína tým verejnosti odkaz olejkárskej tradície, ktorá je v turčianskom regióne mimoriadne silná. Výstavu pripravilo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s mestom Vrútky. Projekt Reťazenie III. je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.

 

V objatí Malej a Veľkej Fatry sa olejkárstvom zaoberali obyvatelia z mnohých obcí, ale hlavne z  Blatnice, Kláštora pod Znievom i z neďalekej Valče. Práve v týchto miestach boli v rámci projektu pripravené pre neprofesionálnych výtvarníkov tvorivé stretnutia. Na výtvarných plenéroch sa snažili prostredníctvom svojich prác zachytiť atmosféru miest, na ktorých olejkárske tradície zanechali svoje stopy. Výsledkom ich snahy je záverečná výstava výtvarných diel projektu Reťazenie III.  s názvom Stopy olejkárov v Turci, ktorá  bude pre verejnosť sprístupnená od 27. októbra do 4. novembra 2016 v priestoroch kultúrnej sály Kriváň vo Vrútkach. Slávnostná vernisáž sa uskutoční 26. októbra 2016 o 16.00 h.

 

Autor: Mgr. Radoslav Pančík © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama