Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Polícia upozorňuje na problém zníženej viditeľnosti

Autor: Polícia upozorňuje na problém zníženej viditeľnosti
Foto: Polícia upozorňuje na problém zníženej viditeľnosti
Uverejnené: 07. december 2015

Dni sú čoraz kratšie, jasného denného svetla je menej, ochladzuje sa a je veterno. Ľudia počas jesene viac upadajú do depresií a jesenného „ničnerobenia“. Tieto vplyvy sa odzrkadľujú aj na vnímaní a pozornosti účastníkov cestnej premávky a vo zvýšenej miere sú aj príčinami tragických dopravných nehôd.

Dlhšia tma a znížená viditeľnosť zmenšujú vzdialenosti rozhľadu a dohľadu vodiča. Vodič spozoruje prekážku na vzdialenosť účinného dosvitu svetlometov svojho vozidla. Pri použití tlmených svetiel je to vzdialenosť 25 až 60 m pri rýchlosti jazdy vozidla cca 40 až 80 km/h (samozrejme v závislosti od farby prekážky a svetlosti pozadia za ňou). Je potrebné si uvedomiť, že lúče reflektorov vozidla sú orientované na povrch vozovky. Prvotný osvit prekážky na vozovke je teda na úrovni vozovky. A až následne dochádza k osvetleniu vyšších častí tejto prekážky, čo môže mať za následok oneskorenú reakciu vodiča.

Polícia preto vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť a ohľaduplnosť. Správali sa disciplinovane tak, aby neohrozili bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. Prispôsobili svoje správanie stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Apelujeme na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, denné svietenie je nedostatočné.


Reklama

príbuzné témy

Reklama