Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Aký je Turiec očami detí?

Autor: Aký je Turiec očami detí?
Foto: Aký je Turiec očami detí?
Uverejnené: 29. február 2016

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre deti predškolského veku projekt pod názvom Turiec očami detí. Projekt bol podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.

Projekt Turiec očami detí, zaujímavo a interaktívne pripomínajúci predškolákom prostredníctvom tvorivých dielní a prezentácií tradičnú ľudovú kultúru, vyvrcholil záverečným programom, ktorý sa uskutočnil 22. novembra 2016 v Kultúrnom dome vo Valči. Pri realizácii projektu sme počítali s aktívnym zapojením detí do všetkých jeho častí, čím im bola primerane veku priblížená zaujímavá časť regionálnej histórie.

 

V úvode účastníkov privítal lektor Adam Kmeť, po ňom sa predstavil Detský folklórny súbor Turiec s programom En ten tínus. Po ňom sa odprezentovali domáci Valčania s ľudovým tancom a po nich predškoláci z Blatnice, ktorí si vyslúžili potlesk všetkých zúčastnených za svoj metlový tanec. Pripravený bol aj náučný kvíz o olejkároch a turčianskej prírode v podaní Mgr. Radoslava Pančíka, ktorý mal veľký úspech a do ktorého sa zapojili takmer všetky deti a správnymi odpoveďami ukázali svoje vedomosti, za ktoré získali sladké odmeny.

 

 

Počas tvorivých dielní organizátori vyhlásili aj súťaž, určenú pre predškolákov, ktorí dostali zadanie: zdokumentovať vo forme výtvarných prác prírodu Turca - prírodné bohatstvo, ktorým sa Turiec radí k najvzácnejším územiam Slovenska, tradičné remeslá v Turci - výrobu modrotlače, ale i tradíciu olejkárstva v regióne. Nechýbali ani zvyky na stridžie dni - magické dni počas zimného slnovratu, počas ktorých ľudia verili, že temné sily majú väčšiu moc ako tie dobré.

 

Z prác prihlásených do súťaže porota, ktorá pracovala v zložení: Mgr. Otília Mikušáková, Mária Mravcová a Emília Kmeťová, vybrala tie najzaujímavejšie. Z nich vznikla výstava, ktorá bola súčasťou záverečného kultúrneho programu projektu.

 

Ocenenými súťažiacimi sa stali

 

Materská škola Ul. J. V. Dolinského Martin

  1. miesto – Katka Vašinová
  2. miesto – Eliška Kozáková
  3. miesto – Hanka Mitrušková

Čestné uznanie:

Timea Sokolová

Dominik Oravec

Maxim Huťan

Klárka Lakatošová

 

Materská škola Blatnica

  1. miesto – Emma Čičmancová
  2. miesto – Viktória Štúriková
  3. miesto – Adriana Ďanovská
  4. miesto – Oliver Sekanina

Čestné uznanie:

Lukáš Froľa

Lukáš Maršala

 

Materská škola Valča

  1. miesto – Nellka Paľovčíková
  2. miesto – Sárka Švecová
  3. miesto – Alžbetka Jurigová
  4. miesto – Zuzka Perončíková

Čestné uznanie:

Tobias Buček

Alica Holoubková

Nikol Tomčányová

Nina Chovancová

Sofinka Hvizdáková

 

DIPLOM ZA TVORIVOSŤ

 

Materská škola Ul. J. V. Dolinského Martin

Materská škola Blatnica

Materská škola Valča

 

Záver programu už patril Detskému folklórnemu súboru Turiec, ktorého repertoár sa sústreďuje najmä na zvyky, obyčaje, hry, tance a piesne regiónu Turiec. Námetom programu s názvom: Tak sa oni hrajú bolo remeslo - kováčstvo. Deti sa zahrali na kováča a ich hry boli poprepletané pesničkami, riekankami a vyčítankami. Ich vystúpenie bolo dôstojným ukončením náučného doobedia. Zámer projektu, vzbudiť záujem detí a verejnosti o zaujímavé možnosti spoznávania tradícií vlastného regiónu a tvorivé trávenie voľného času, bol naplnený a všetci účastníci, ale i organizátori sa už teraz tešia na ďalšie podobné aktivity.


Reklama

príbuzné témy

Reklama