Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martin opäť medzi víťazmi

Autor: Martin opäť medzi víťazmi
Foto: Martin opäť medzi víťazmi
Uverejnené: 05. september 2014

Martin (24.11.2016) - Transparency International Slovensko dnes opäť udelila mestu Martin jedno z najvyšších ocenení za transparentnosť. Toto v poradí už tretie umiestnenie Martina na popredných priečkach prestížneho rebríčka dokazuje, že otvorenosť je pre mesto štandardom a neustále v nej napreduje.

Posledný novembrový štvrtok patril v Bratislave veľmi dôležitej téme – zhodnoteniu a oceneniu práce tých samospráv, ktoré sa rozhodli vydať sa na cestu otvorenosti a občianskej angažovanosti. Nezisková organizácia Transparency International Slovensko v rámci tlačovej konferencie predstavila celému Slovensku nový rebríček Otvorená samospráva pre rok 2016. Ako zostalo dobrým zvykom, lídri v transparentnosti – samosprávy, ktoré sa umiestnili na prvých troch miestach si prevzali symbolické ceny. Samozrejme, na pódiu medzi ocenenými opäť nechýbal ani primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar, ktorý prevzal ocenenie za druhé miesto.

 

„Neviete si predstaviť s akou pokorou preberám už tretie ocenenie práce celého tímu Mestského úradu v Martine práve v čase, keď sa naše mesto nachádza v neľahkej situácii kvôli nútenej správe. Toto ocenenie je dôkazom, že aj napriek množstvu kritických hlasov je práca, ktorú sme v roku 2008 začali dôležitá, kvalitná a hlavne prospešná pre Martinčanov. Otvorenosť, transparentnosť a angažovanosť sú pre nás aj naďalej prioritami,“ zhodnotil primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar. Mesto Martin odštartovalo cestu transparentnosti v roku 2008 projektom Transparentné mesto, za ktorý získalo okrem iného ocenenie Organizácie spojených národov.

 

 

Mesto každoročne monitoruje a vyhodnocuje plnenie jednotlivých cieľov projektu a zároveň zavádza nové postupy, ktoré zabraňujú korupcii. „Samozrejme, každý z nás vie, že nad korupciou sa nedá len tak jednorazovo vyhrať – mení sa, prispôsobuje. A to isté robíme aj u nás v Martine. Stačí si spomenúť na minulý rok, keď sme ako prví na Slovensku zaviedli hodnotiaci systém Staffino pre klientov mesta, na zavedenie unikátnej britskej antikorupčnej normy, či uznanie prostredníctvom medzinárodného ocenenia mesta za inovatívne, inšpiratívne a dlhodobé využívanie eAukcií, e- dopytu a ostatných elektronických nástrojov v praxi,“ doplnil Hrnčiar. Martin plánuje zavádzať nové postupy v oblasti transparentnosti a boja proti korupcii aj naďalej.

 

Transparency International Slovensko v rámci rebríčka Otvorená samospráva každé dva roky hodnotí 100 najväčších slovenských samospráv v oblasti otvorenosti, prístupu k informáciám a boja proti korupcii. Mesto Martin v rebríčku nie je žiadnym nováčikom. Od zavedenia úspešného projektu Transparentné mesto v roku 2008 ani raz nechýbalo medzi víťaznými samosprávami. V roku 2012 obsadilo 2. miesto a o dva roky neskôr v celoslovenskom porovnaní skončilo ako prvé. Opätovné obsadenie 2. miesta v roku 2016 je len potvrdením kvalitnej práce smerom k obyvateľom mesta.


Reklama

príbuzné témy

Reklama