Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

KAMEŇ A SKLO: Fatálna konfrontácia materiálov

Autor: KAMEŇ A SKLO: Fatálna konfrontácia materiálov
Foto: KAMEŇ A SKLO: Fatálna konfrontácia materiálov
Uverejnené: 29. február 2016

Dňa 29. novembra 2016 sa v Turčianskej galérii v Martine uskutočnilo otvorenie výstavy umelcov Jána Gejdoša a Ivana Illovského s názvom Kameň a sklo. Kontrast týchto materiálov evokuje protichodné obsahy a ich dialogickosť je v umení a architektúre využívaná programovo.

Aj v najaktuálnejších prejavoch súčasného sochárstva je preto inšpiratívnou komplementarita krehkosti s tvrdosťou, drsného povrchu s povrchom hladkým, nepriehľadnosti s translucentnosťou a transparentnosťou atď. K fascinujúcemu dialógu dochádza práve ak máme dočinenia s tvorbou, ktorá sa snaží rešpektovať prírodné danosti kameňa ako aj úžitkové vlastnosti skla. Kamenné sochy Jána Gejdoša sú biomorfnými útvarmi popierajúcimi neprirodzenosť pravých uhlov a sterilných prostredí. Illovského tvorba naopak zdôrazňuje technické dispozície sklených objektov a necháva ich akcentovať v ostrých uhloch pyramíd, a polopriehľadných priziem.

 

Zaoblené a zakrivené v prírodnom rytme kamenného objektu tak v konfrontácii so sklenenými geometrickými formami naráža na roviny a prelomy, hrany a vrcholy umelo vytvorených, krehkých artefaktov. Potenciál kontrastov, ktoré ponúka stret kamenných a sklených objektov je východiskom k tomuto esteticky pútavému výstavnému projektu ako aj teoretizácii tvorby Jána Gejdoša a Ivana Illovského. Výstava bude v Turčianskej galérii sprístupnená do 12. februára 2017. Projekt bol z verejných zdrojov podporený Fondom na podporu umenia.


Reklama

príbuzné témy

Reklama