Trienále umenia knihy Martin v Turčianskej galérii

Autor: Trienále umenia knihy Martin v Turčianskej galérii
Foto: Trienále umenia knihy Martin v Turčianskej galérii
Uverejnené: 29. február 2016

V utorok 29. novembra 2016 sa v Turčianskej galérii uskutočnilo otvorenie výstavy 3. Trienále umenia knihy Martin 2016. Kniha je médium, ktoré vo svojej konštrukčnej skladbe nesie dejovú a naratívnu príťažlivosť. Kniha sa pre vyjadrenie výtvarných myšlienok dá použiť mnohými spôsobmi.

Výtvarník môže v knižnej väzbe rozprestrieť svoj naratívny príbeh s možnosťami dejového vývoja. Výtvarný oblúk chronologicky zoradených ilustrácií podporených textom je stále aktuálne vyjadrovacie médium.

 

Najlepší dizajn knihy je ten, ktorý nie je vidieť ako prvý, a ktorý spraví krok späť, keď dá priestor obsahu, myšlienke. Knižný objekt a objekt knihy spojujú obraz a slovo. Typograficky obraz slova konfiguruje povahou myslenia a preddefinuje prístup čítania obsahu. Je to slovo obrazotvornosti a obraz etymológie slova. Pre mnohých autorov sa kniha stala nielen nositeľom textu, ale aj prostriedkom umeleckej výpovede a výtvarným objektom. Estetické a koncepčné porozumenie konštrukcii knihy iniciuje autorskú voľnosť uchopenia artefaktu ako objektu.

 

 

Turčianska galéria v Martine programom venujúcim sa knižnému umeniu na Slovensku a v strednej Európe ponúka ako jediná kultúrna inštitúcia u nás, príležitosť rozsiahlej prezentácie a vzájomnej konfrontácie tohto druhu výtvarného spracovania knihy. Celý projekt Trienále umenia knihy v TG v Martine je riešený ako medzižánrový a multidisciplinárny. Jeho medzižánrovosť je definovaná rôznorodosťou s akou sa k médiu knihy v doterajších ročníkoch pristupovalo.

 

Od minimalistických zásahov, po rozmerne inštalácie, digitálne médiá alebo klasické techniky pri transformovaní a posunoch média knihy. Tento ročník je žánrovosť doplnená o grafický dizajn, typografiu a literatúru. Kurátorom 3. Trienále umenia knihy je Róbert Makar. Projekt bol finanče podporený Fondom na podporu umenia. Návštevníci Turčianskej galérie budú mať možnosť pozrieť si výstavu až do 12. februára 2016.


Reklama

príbuzné témy

Reklama