Kia vyrobila na Slovensku v priebehu 10 rokov už viac ako 2,5 milióna automobilov

Autor: Kia vyrobila na Slovensku v priebehu 10 rokov už viac ako 2,5 milióna automobilov
Foto: Kia vyrobila na Slovensku v priebehu 10 rokov už viac ako 2,5 milióna automobilov
Uverejnené: 06. marec 2016

Od oficiálneho spustenia sériovej výroby dňa 7. decembra 2006 zišlo z výrobných liniek v Kia Motors Slovakia už viac ako 2,5 milióna automobilov a 3,8 milióna motorov. Spoločnosť Kia od svojho príchodu na Slovensko preinvestovala už 1,7 miliardy eur a ďalej rozširuje svoje aktivity.

Vďaka závodu Kia bolo na Slovensku vytvorených už viac ako 20 000 pracovných miest priamo v automobilke ako aj u jej 40 najdôležitejších dodávateľov. Samotná spoločnosť Kia v trojzmennej prevádzke zamestnáva približne 3 800 ľudí. Závod aktuálne vyrábané modely cee’d, Sportage a Venga exportuje do 95 krajín sveta, pričom 14 % z nich má pravostranné riadenie. Na slovenských cestách jazdí už takmer 40 000 automobilov vyrobených v jedinom európskom závode značky Kia v Tepličke nad Váhom.

 

V uplynulej dekáde sa naša spoločnosť zaradila medzi najväčších zamestnávateľov, výrobcov, exportérov a platcov daní na Slovensku. Ďakujem predovšetkým našim zamestnancom za ich úsilie a zanietenosť. Práve ich zásluhou sme počas posledných desiatich rokov dosiahli výnimočné výrobné a hospodárske výsledky, ktoré posunuli náš závod medzi najlepšie prevádzky automobilovej skupiny Hyundai Motor Group,“ povedal Eek-Hee Lee, prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.

 

Pôvodná investícia pre vybudovanie automobilky Kia na Slovensku predstavovala 700 miliónov eur

 

Spoločnosť však priebežne investuje do výroby nových modelov ako aj inštalácie nových technológií, vďaka čomu sa výška pôvodnej investície vyšplhala na 1,7 miliardy eur. V tomto roku investovala 60 miliónov eur, pričom v investíciách do inovovania existujúceho produktového portfólia bude automobilka pokračovať aj budúci rok sumou 130 miliónov eur.

 

 

Spoločnosť Kia Motors Slovakia doteraz zaplatila na Slovensku daň z príjmu právnických osôb v hodnote 320 miliónov eur. Po započítaní splatných daní z príjmu právnických a fyzických osôb, daní z nehnuteľností, ciel, sociálnych a zdravotných odvodov za zamestnancov, je prínos pre štátnu pokladňu, či miestne samosprávy ešte vyšší a presahuje výšku investičných stimulov a daňovej úľavy viac ako štvornásobne.

 

Spoločnosť Kia Motors Slovakia momentálne zamestnáva približne 3 800 ľudí

 

Ich priemerný vek je 35 rokov. Služobne najstarší zamestnanec má v závode odpracovaných 12 rokov, 7 mesiacov a 4 dni. Viac ako 2 800 ľudí pracuje v spoločnosti Kia dlhšie ako 5 rokov, pričom 800 z nich už dokonca dlhšie ako 10 rokov. Oba údaje potvrdzujú pozíciu spoločnosti Kia Motors Slovakia medzi najlepšími zamestnávateľmi. Kia dbá o rozvoj kompetencií a zručností svojich zamestnancov, od roku 2006 dodnes pre nich zorganizovala 8 900 školení. V rovnakom období bolo zamestnancom v závodných jedálňach vydaných už viac ako 2 160 000 obedov.

 

 

S radosťou spomínam na príjemné pocity, ktoré sme spoločne s kolegami prežívali, keď z linky zišiel a naštartoval úplne prvý model Kia cee’d. Ako prvý slovenský zamestnanec som zažil nielen vztýčenie prvého stĺpu postavenom na mieste dnešnej montážnej haly, ale aj rozšírenie výroby z jednej na dve zmeny, či neskôr na tri. Počas svojho pôsobenia v spoločnosti som nadobudol veľa skúseností, zažil tímovú spoluprácu, fantastických kolegov a podujatí organizovaných spoločnosťou,“ povedal nám služobne najstarší zamestnanec spoločnosti Kia, Ján Taliga, vedúci výrobnej haly lisovňa.

 

Z dlhodobého hľadiska sú najžiadanejšími modelmi Kia cee’d a Kia Sportage

 

Každý z nich reprezentuje 45 % zo všetkých doteraz vyrobených vozidiel. Najobľúbenejšie farby áut zákazníkov sú čierna, biela a strieborná. Každodenne sú ku klientom vypravené dva vlaky a 90 kamiónov s 1 400 automobilmi, ktoré smerujú do 95 rôznych krajín. Od roku 2006 závod Kia exportoval najviac svojich vozidiel do Ruskej federácie (18 %), Veľkej Británie (12 %), Nemecka (9 %), Španielska (6 %) a Talianska (6 %). Rodným listom z Tepličky nad Váhom sa pýšia aj neobvyklé fleetové zákazky Policajného zboru Slovenskej a Poľskej republiky, Českej pošty, slovenského zastúpenia medzinárodnej požičovne automobilov ako aj najväčšieho poľského výrobcu liekov či mobilného operátora.

 

 

Neoddeliteľnou súčasťou závodu Kia sú aj dve haly na výrobu motorov

 

Lídrom produkcie je 1,6-litrový naftový agregát tvoriaci až 20 % z celkového objemu doteraz vyrobených pohonných jednotiek. Užívatelia však preferujú najmä benzínové motory (53 %). Takmer polovicu vyrobených motorov spoločnosť exportovala do českej fabriky Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošoviciach.


Reklama

príbuzné témy

Reklama